Спецпризначенець критикує організацію АТО на Донбасі

Понеділок, 12 травня 2014, 17:55

Заступник командира батальйону Національної гвардії "Азов" Ярослав Гончар розкритикував організацію антитерористичної операції на Донбасі.

Про це він розповів на прес-конференції у понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".

Гончар звинуватив співробітників Внутрішніх військ у зриві операції зі звільнення від терористів будівлі міського управління МВС Маріуполя 9 травня.

"На жаль, саме завдяки військовослужбовцям Внутрішніх військ операція не вдалася, вони зробили неможливим її проведення, заважали своїми діями", - сказав він.

Гончар повідомив, що його підрозділ, що базувався у 15-20 км від міста, був викликаний керівництвом АТО в Маріуполі вранці 9 травня для допомоги у зв'язку з захопленням будівлі МВС.

Його підлеглі змогли проникнути у внутрішній двір будівлі, звільнити перший поверх від терористів, після чого відкрили центральний вхід, щоб отримати підкріплення від прибулих військовослужбовців 72-ї механізованої бригади Міноборони і ВВ.

Гончар зазначив, що всі повинні були знати встановлений позивний, але співробітники ВВ Маріуполя або не знали його, або ігнорували, і заарештували заступника командира "Азова", частину його групи роззброїли та наділи на них наручники, і лише завдяки тому, що їх впізнали знайомі співробітники Міноборони, їх було звільнено.

Гончар також повідомив, що захопленням будівлі МВС у Маріуполі керував чоловік на прізвисько "Мангуст", загальна кількість терористів досягала 20 осіб.

За його словами, після того, як з будівлі почали евакуюватися люди, зокрема терористи, "Мангуста"  впізнали, оскільки на нього була оперативна інформація, заарештували та передали співробітникам внутрішніх військ.

"Як виявилося згодом, його відпустили", - заявив заступник командира "Азова".

Гончар також вважає, що на Донбасі не можна діяти такими методами, як це відбувається зараз під час антитерористичної операції, проводити так звані "звільнення приміщень адміністрацій".

"Люди на вулиці зомбовані проросійською пропагандою, вони дійсно відверто вважають, що є фашисти, хунта, що ми захоплювали МВС. З людьми потрібно працювати, говорити і пояснювати, а цього ніхто не робить", - сказав він.

Заступник командира батальйону "Азов" зазначив, що його позиція полягає в тому, що не потрібно вдаватися до жодних силових дій, вони мають бути більш грамотно організовані.

"У керівництва немає планів міста, захоплених будівель, немає оперативної інформації про сепаратистів", - зазначив він.

Гончар звернувся до керівництва держави з вимогою провести ретельне розслідування подій, що відбулися.

"Ми можемо допомогти, ми маємо великий обсяг задокументованої інформації, аудіо, відео, хто в цій ситуації діяв. Самі розумієте, що без зрадників там не обійшлося. У Донецькій області немає міліції, ходять якісь люди у формі, але розраховувати на них не можна", - наголосив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...