Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії можуть заблокувати Twitter і Facebook

П'ятниця, 16 травня 2014, 12:22

У Російській Федерації можуть заблокувати Twitter і Facebook, якщо влада вбачатиме в їхньому контенті шкоду для російського суспільства.

Про це сказав заступник голови Роскомнагляду Максим Ксензов в інтерв'ю газеті "Известия", коментуючи закон, який почне діяти в РФ із 1 серпня і згідно з яким блогери, пости яких читають більше 3 тисяч користувачів на добу, зобов'язані будуть зареєструватися в Роскомнагляді.

Він сказав, що для реалізації закону до 10 червня потрібно підготувати 13 проектів підзаконних актів, частина з яких стосуються компетенції ФСБ, "оскільки частина норм закону носить антитерористичний характер".

Говорячи про іноземні інтернет-майданчики, Ксензов відзначив загальну проблему "взаємодії з глобальними компаніями американського походження: Facebook, Twitter і Google".

За його словами, "Twitter і Facebook юридично не присутні в Росії", а в Google у РФ є представництво, але з їхнього боку "спілкування часто зводиться до своєрідної гри": "У певній ситуації вони можуть самостійно приймати рішення, а в іншій – кивають на заокеанських корпоративних юристів і менеджерів…".

Facebook же більш чіткий і послідовний, сказав Ксензов: "Приміром, відносно груп "Правого сектору", доступ до яких обмежується на території РФ на вимогу Генеральної прокуратури, наші приписи регулярно виконуються".

Але найбільше труднощів у Росії з Twitter. Тоді як Facebook і YouTube, який належить Google, до РФ "дослухаються й періодично видаляють незаконний контент" або обмежують доступ до екстремістських матеріалів на території Росії, "Twitter у більшості випадків видаляти протиправну інформацію категорично відмовляється", сказав Ксезнов.

"Багато екстремістського контенту поширюється саме в цій мережі… Іноді ті речі, які універсально кваліфікуються міжнародним співтовариством як щось абсолютно неприйнятне, наприклад пропаганда тероризму, вільно поширюються американськими інтернет-компаніями. Це неможливо пояснити з позицій свободи слова", - обурився він.

На думку Ксензова, "Twitter – це глобальний інструмент просування політичної інформації", який використовує свою аудиторію в РФ як засіб досягнення цілей.

"Ми завтра ж можемо протягом декількох хвилин заблокувати Twitter або Facebook у Росії. Ми не бачимо в цьому великих ризиків. Якщо в якийсь момент ми оцінимо, що наслідки від "вимикання" соціальних мереж будуть менш суттєвими в порівнянні з тією шкодою, яку завдає російському суспільству неконструктивна позиція керівництва міжнародних компаній, то ми зробимо те, що зобов'язані зробити за законом", - заявив він.

Ксензов висловився за створення "власного якісного продукту" і навів приклад Китаю, який побудував "великий китайський firewall", заборонив багато західних ресурсів і створив, по суті, "закриту внутрішню мережу, капсулу".

Прес-секретар Роскомнагляду Вадим Ампелонський підтвердив "Дождю", що в його відомстві розглядають можливість повного блокування сервісу мікроблогів і соціальної мережі й не бачать у цьому жодних ризиків. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...