Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Джемілєв: Росія діє як СРСР, заганяючи кримських татар у підпілля

П'ятниця, 16 травня 2014, 16:11

Нова окупаційна влада під егідою Росії продовжує вести стосовно кримських татар політику, схожу на ту, яку проводив Радянський Союз.

Про це розповів в інтерв'ю Радіо Свобода один із лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Джемілєв, які досі не може потрапити в Крим, запевняє, що, хоча йому неодноразово говорили про заборону на в'їзд на територію РФ до 2019 року, жодного офіційного документа він так і не отримав.

Більш того, його остання спроба потрапити в Крим, яка ледь не закінчився конфліктом між кримськими татарами і силовиками, мала негативні наслідки для учасників акції.

"У Криму почалися репресії проти кримських татар, які прийшли мене зустрічати і перейшли кордон. Репресії торкнулися і тих, хто на знак протесту почав перекривати кримські дороги. За інформацією з Криму, сорок осіб були оштрафовані; штраф становить від 10 до 40 тисяч рублів", - зазначив він.

"Зараз дуже гостро стоїть питання, чи пустять мене в Крим на траурний мітинг 18 травня", - зазначає Джемілєв.

За його словами, окупаційна влада спочатку мала намір брати участь в акції, присвяченій 70-річчю з дня депортації сталінським режимом кримськотатарського народу.

"Однак Меджліс кримськотатарського народу висловився проти їх участі, проти того, щоб з'явилися люди, малосимпатичні кримським татарам, та ще й з прапорами, що кримські татари не сприймають. Так що намічається якась напруженість, і я побоююся за мирне проведення мітингу", - розповів представник кримських татар.

Джемілєв запевняє, що цей народ не підтримує російських окупантів.

"98-99 відсотків кримських татар не сприймають окупацію Криму і мріють, щоб російська влада покинули його територію", - каже він, визнаючи, однак, що чинити опір тиску російської влади дуже складно.

"Їх загроза - продовження політики тієї влади, яка була в Радянському Союзі протягом декількох десятиліть. Радянська влада не визнавала наш національний рух, називала нас екстремістами і ворогами радянської влади. Це ж саме повторюється і зараз. Навіть якщо Меджліс заборонять, то він буде продовжувати діяти в підпіллі", - зазначив він.

Джемілєв визнає, що через останні події він вже тривалий не бачився з сім'єю, яка перебуває в Криму.

"В останній раз побачення з дружиною у мене було на нейтральній смузі, коли вона з дітьми приїхала мене зустрічати. В радянські часи я багато років не міг бачитися з родиною, взагалі був в ізоляції від родини і свого народу. В якійсь мірі все це повторюється і зараз", - зазначив він.

Нагадаємо, що 16 травня кримські псевдовлада все-таки заборонила кримським татарам провести мітинг у день пам'яті про депортацію кримськотатарського народу з Криму.

Водночас президент Володимир Путін офіційно заявляє про підтримку кримських татар, запевняючи, що Росія нібито зробить все для того, щоб вони відчули себе повноцінними господарями своєї землі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування