Новинський пропонує вести діалог із сепаратистами

Середа, 21 травня 2014, 14:15

"Регіонал" Вадим Новинський вважає, що необхідно вести діалог із противниками чинної влади на півдні й сході країни, а також скликати нову зустріч Росії, США і Євросоюзу по Україні.

Про це він заявив на круглому столі по виходу з кризи в Миколаєві в середу.  

Відкриваючи збори, екс-президент Леонід Кучма зазначив, що напередодні парламент здивував, прийнявши "після важких дебатів" меморандум щодо згоди, запропонований Новинським.

Новинський погодився: "Учора Верховна Рада продемонструвала, що вона здатна до компромісу. Якщо стоїть доля Батьківщини на кону, депутати різних фракцій готові заради цілісності поступитися, піти на зустріч один одному й простягнути один одному руку".

"Меморандум далекий від досконалості, нас теж багато що не влаштовує, але компроміс – це тоді, коли обидві сторони виходять із переговорів незадоволеними. Це був перший за останній час приклад того, як ми можемо об'єднатися заради нашої країни", - сказав він.  

"Але необхідно від політичної декларації переходити до практичних кроків", - заявив Новинський

За його словами, перший важливий крок на шляху до стабілізації в нашій країні – це проведення 25 травня виборів президента, у повній відповідності з Конституцією й законами.

"Ми повинні забезпечити відкритий демократичний процес виборів з рівними можливостями кандидатам у президенти й безпечною участю громадян у голосуванні на всій території в країні", - сказав депутат.   

Новинский зазначив, що "безпека деяких кандидатів не була дотримана", були випадки нападу на кандидатом після телеефірів і в ході проведення кампанії в різних містах, та й на південному сході зараз на 36 або 34 виборчих дільницях "є великі проблеми".

Він також торкнувся питання Конституційної реформи: "Зміни до Конституції спрямовані у Венеціанську комісію, ми очікуємо 13-14 червня отримати її рекомендації".

"Невідкладна децентралізація влади в Україні дозволить суттєво знизити градус протистояння в Україні", - сказав Новінський.   

Також необхідне ухвалення низки законів, зокрема – "про амністію учасників масових акцій протесту" і про місцеві референдуми.

Необхідний і "діалог із представниками протестного руху на півдні й сході України", сказав Новінський.

"Ми повинні визначити всі потреби людей, які виходить висловлювати свої переконання. Такий діалог необхідний і дозволить наблизити розв'язання конфлікту", - заявив він.   

Також, додав депутат, необхідна "економічна програма уряду" як план кардинального поліпшення життя людей в Україні.

Крім того, Новинський запропонував закликати сторони женевської зустрічі – Росію, Євросоюз й США – провести "Женеву-2".

На його думку, Верховна Рада має грати ключову роль в урегулюванні внутрішнього конфлікту й "узяти на себе місію відновлення політичного діалогу" з РФ.

"Будь-які конфлікти завжди закінчуються мирними переговорами – і цей процес уже потрібно починати зараз, не чекати виборів президента", - сказав Новинський.

Також він вважає, що слід припинити внутрішнє протистояння й "припинити спроби осуду й заборони ідеологій і партій, які не сприймаються однією частиною суспільства, навіть якщо для цього є всі можливості для сьогоднішньої абсолютної влади".

Новинський додав, що потрібен "міжконфесійний діалог і мир", щоб "представники однієї церкви не намагалися захопити майно іншої… не намагалися силою змусити об'єднатися", і щоб не було "дискримінації" між УПЦ Київського й Московського патріархатів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News