Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Москва подумає, чи дозволяти Україні спостережний політ над територією РФ

Четвер, 22 травня 2014, 20:49

Російською Федерацією по каналах ОБСЄ отримано запит від України про проведення в період з 26 по 30 травня чергового "​​надзвичайного спостережного польоту" над територією РФ в рамках Договору з відкритого неба.

Про це повідомив заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов.

"Для проведення "надзвичайного спостережного польоту" українській стороні необхідно отримати схвалення Консультативної комісії з відкритого неба, надавши на її розгляд відповідний запит", - сказав Антонов журналістам, пише російський ''Інтерфакс''.

Водночас, він зазначив, що "незважаючи на згадані обставини, російська сторона готова розглянути українське звернення з організації "надзвичайного спостережного польоту" на найближчому засіданні Консультативної комісії з відкритого неба".

Антонов зазначив, що запит від України отримано 21 травня.

"Виходячи з положень Договору з відкритого неба, "надзвичайний спостережний політ" проводиться у виняткових випадках для вирішення питань, пов'язаних із запобіганням конфліктів і регулюванням кризових ситуацій", - сказав заступник міністра.

За його словами, "за всю історію дії Договору з відкритого неба (набрав чинності в 2002 році) такий спосіб інспекції відносно Росії був задіяний тільки один раз - з 20 по 24 березня 2014 Україною".

"На жаль, українська сторона не надала в Консультативну комісію з відкритого неба матеріали аерофотозйомки цього "надзвичайного спостережного польоту", а також не дала відповідь, чи були зняті заклопотаності України, і наскільки було виправдане проведення такої виняткової міри перевірки. Цей факт є порушенням духу і букви Договору з відкритого неба", - сказав Антонов.

"Наголошуємо також, - сказав він, - що щотижня під час планових спостережних польотів територія Росії, прилегла до українського кордону, ретельно контролюється інспекційними місіями різних держав".

"Зараз в зазначених регіонах проходить місія Великобританії. З 26 травня планується спільний спостережний політ Угорщини, Італії та Словенії. У цих умовах могли б порекомендувати українським колегам запросити, як це передбачено Договором, копії фотоматеріалів польотів, проведених в районах, які її цікавлять, у держав-учасниць Договору з відкритого неба, і провести їх всебічний аналіз", - сказав заступник міністра.

Він зазначив, що на засіданні Консультативної комісії з відкритого неба "українській стороні також необхідно вирішити з іншими державами-учасницями Договору з відкритого неба питання про відмову від проведення ними запланованих спостережних польотів над Росією на період проведення "надзвичайного спостережного польоту" Україною" .

"Це потрібно зробити, щоб виконати вимогу Договору з відкритого неба, що обмежує кількість проведених одночасно спостережних польотів над територією кожної держави до одного"​​, - сказав Антонов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: