У Раді плутано пояснили, чому "референдум" відклали

Вівторок, 6 травня 2014, 14:37

У Верховній Раді пояснюють відкладення всенародного голосування неможливістю гарантувати безпеку членам виборчих комісій. 

Про це повідомив член фракції "Батьківщина" Андрій Сенченко на брифінгу після закритого засідання Верховної Ради.

"Будь-який референдум треба проводити лише коли є впевненість, що волевиявлення громадян не проходитиме під дулами автоматів", - сказав він.

"Тому, в принципі, всі фракції виступають за те, щоб провести такий референдум, але питання може бути проголосовано лише після того, як (сепаратистами) буде складане зброю і правоохоронні органи зуміють локалізувати бандформування на сході країни", - заявив депутат.

На запитання, як у такому випадку проводити вибори президента, якщо безпеку членам комісії не можуть гарантувати, Сенченко відповів:

"Під час виборів може статися так, що один регіон підтримає більше одного кандидата, а інший – іншого, але результати виборів по всій країні будуть встановлені".

"А в разі, якщо таким чином проводити референдум, то його результати можуть використовуватися для політичних маніпуляцій сепаратистами та їхніми координаторами зі спецслужб Російської Федерації", - вважає Сенченко.

Як відомо, на позачерговому закритому засіданні 6 травня Верховній Раді не вистачило голосів для ухвалення закону про проведення всенародного волевиявлення з актуальних питань.

Кабінет міністрів 5 травня вніс до Верховної Ради законопроект про всеукраїнське консультативне опитування 25 травня, одночасно з виборами президента.

Власне референдум, як заявляли у владі, можна провести у червні, адже його має призначати президент, а не виконувач його обов'язків.

А для місцевих референдумів, яких вимагають сепаратисти, потрібно змінювати законодавство.

Проросійські сили на Донеччині запланували свій "референдум" на 11 травня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування