Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Amnesty International: Події в Одесі розслідуватимуть під міжнародним наглядом

П'ятниця, 9 травня 2014, 14:21

Український уряд повинен ретельно і неупереджено розслідувати насильство, що відбулося в Одесі 2 травня 2014 року, та притягнути винних до відповідальності.

До цього закликають у спільній заяві Amnesty International та Human Rights Watch.

Влада має інформувати про хід розслідування громадськість, Управління Верховного комісара ООН з прав людини та ОБСЕ. Обидві установи мусять негайно вимагати від українського уряду провести розслідування, дотримуючись повної підзвітності, йдеться у заяві.

"Українське суспільство глибоко травмоване останніми подіями, атаковане і поляризоване чутками і пропагандою з обох сторін", — відзначає директор Human Rights Watch з Європи та Центральної Азії Х’ю Вільямсон.

"Жертви в Одесі заслуговують на те, щоб їхня загибель була справедливо розслідувана. Влада не зможе об’єднати українське суспільство, поки не почне вершити правосуддя.

Вкрай важливо, щоб уряд інформував громадськість про хід розслідування, щоб зупинити чутки і спекуляції", — відзначають правозахисники.

Розслідування має не тільки з’ясувати причини пожежі у будинку профспілок, але й розкрити мотиви відмови стримувати насильство з боку міліції, заявили організації.

"Ці трагічні події в Одесі вказують на неефектівність української міліції, яка черговий раз обходиться занадто високою ціною – життями людей. Ситуація дійшла до точки кипіння – міліція повинна бути терміново реформована з силового загону, який використовують у політичних цілях, у орган, що надаватиме людям послуги з забезпечення безпеки"– сказала директор українського представництва Amnesty International Тетяна Мазур.

Обидві сторони звинувачують одна одну в підбурюванні до насильства, і, враховуючи роль, яку відіграла місцева міліція в ході зіткнень, ніхто з них не вірить у здатність влади провести неупереджене розслідування, - вважають в організаціях.

"Розслідування насильства в Одесі буде проходити під прискіпливим наглядом в межах України та з боку міжнародного співтовариства — і це правильно", — заявив Вільямсон.

"Це важливий тест для української влади, і вона має його пройти — щоб встановити справедливість для десятків жертв і відновити власний авторитет в країні і за кордоном", - підкреслюється у заяві.

Як відомо, внаслідок насильства та що відбулися 2 травня в Одесі, 46 людей загинули і ще 200 були поранені.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування