Українські силовики контролюють повністю кордон з Росією – Коваль

Понеділок, 7 липня 2014, 21:58

Російсько-український кордон повністю, включаючи раніше проблемні ділянки в Луганській області, зараз знаходиться під контролем українських Збройних Сил і Держприкордонслужби.

Про це заявив заступник секретаря РНБО Михайло Коваль в інтерв'ю "5 каналу", яке вийшло в ефір у понеділок увечері.

"Одразу ж з припиненням перемир'я, тобто з переходом до активної фази (антитерористичної операції)... фактично, вся межа була закрита від можливості ззовні перевезти на територію України важке озброєння. Навіть у Луганській області: ситуація така, що весь кордон контролюється Збройними Силами та прикордонниками", - заявив він.

При цьому Коваль розповів, що повітряний простір України більш не порушувався після 4 липня, коли після перетину двома російськими вертольотами повітряного кордону російській стороні було винесено попередження про готовність наносити удари по по об'єктам, які незаконно вторгаються.

"Після заяви таких прецедентів не було", - зазначив він.

Заступник секретаря РНБО підкреслив, що у Державної прикордонної служби достатньо сил і засобів, щоб захистити державний кордон і додав, що морський кордон України також надійно захищений.

"Цілий загін морської охорони, який має всі необхідні кораблі і катери для виконання завдань, він дислокується на Азові (Азовському морі) і виконує завдання вдень та вночі", - зазначив Коваль.

Щодо нападу на пункт технічного спостереження в смт Сєдове Новоазовського району Донецької області з моря, заступник секретаря РНБО зазначив, що морські прикордонники мали всі необхідні засоби для відбиття нападу, але оперативно не зреагували.

Він розповів, що під час нападу пункт технічного спостереження був знищений, але зараз вже відновив свою роботу.

Коваль також розповів про стан російських військ по інший бік російсько-українського кордону.

"Фактично, біля нашого кордону знаходяться батальйонні тактичні групи, які займаються прикриттям державного кордону. Тобто, вони перейшли до оборони своєї ділянки кордону з Україною та стримування від проникнення на територію Росії всіх цих угруповань (незаконних збройних формувань, проти яких в Україні проводиться антитерористична операція)..." - зазначив він.

"У них (батальйонних тактичних груп російської армії) є елементи ударних угруповань і за необхідності вони можуть бути в найкоротші терміни створені", - повідомив він.

Як відомо, в п'ятницю, 4 липня глава СБУ Валентин Наливайченко заявив, що взаємне припинення вогню реальне лише після повного взяття під контроль українськими силовиками українсько-російського кордону.

Він також розповів, що "більше 450 км кордону з Російською Федерацією в районі Донецької та Луганської областей, через які терористи отримують зброю, переправляють найманців і бронетехніку, залишаються не тільки не закритими з російського боку, а й продовжували бути відкритими під час режиму припинення вогню, і після нього".

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...