Україна може засудити Путіна і Шойгу у міжнародному суді

Неділя, 3 серпня 2014, 15:39

Україна має ставити питання про притягнення до кримінально відповідальності президента РФ Володимира Путіна, міністра оборони РФ Сергія Шойгу та інших високопосадовців.

Про це заявив колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу з колишньої Югославії Володимир Василенко.

Він пояснив, що коли йдеться про акт агресії як міжнародний злочин, то виникає питання відповідальності на двох рівнях.

Перший рівень – це відповідальність держави як такої. Це має вирішувати Міжнародний суд ООН.

Другий рівень – це відповідальність фізичних осіб держави-агресора, які причетні до підготовки, організації, планування і розв’язування агресивної війни.

"Сьогодні існує можливість принаймні розпочати розгляд справи про вчинення персоналом збройних сил Російської Федерації і тих військових формувань, які фінансуються, контролюються, якими керує Росія, в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі", - наголосив Василенко.

Це другий суд, який займається не розглядом міждержавних спорів, а компетентний розглядати справи про вчинення фізичними особами, які належать до вищого керівництва тієї чи іншої країни, злочинів проти миру, злочинів воєнних і злочинів проти людяності, - пояснив дипломат.

"Україна може, відповідно до Пункту 3 Статті 12 Римського статуту Міжнародного кримінального суду визнати юрисдикцію цього суду щодо ситуації, яка склалася внаслідок збройної агресії Росії в період із 27 лютого по сьогоднішній день", - підкреслив він.

Василенко зазначив, що важливо зібрати докази вчинення таких злочинів.

"Їх зараз більше ніж достатньо. Важливо їх задокументувати. Я сподіваюся, що відповідні служби України, зокрема СБУ цим займається", - підсумував фахівець. 

Як відомо, раніше радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що МВС отримало незаперечні докази причетності глави Міноборони РФ Сергія Шойгу до передачі російського озброєння терористам на Донбасі.

Окрім того  МВС оголосило в розшук Шойгу та російського підприємця Костянтина Малофєєева.

Крим.Реалії

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування