МЗС нагадав Франції, що життя людей дорожче контракту з Росією

Середа, 6 серпня 2014, 16:46

Офіційний Київ закликає Париж не продавати Росії стратегічні вертольотоносці "Містраль".

Таку позицію МЗС України озвучив заступник директора департаменту політики та комунікацій МЗС України Василь Зварич, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми наполегливо звертаємося із закликом призупинити реалізацію контракту по "Містраль". Для цього є всі юридично-правові підстави", - сказав Зварич на брифінгу в середу.

Він повідомив, що призупинення контракту можлива відповідно критеріїв певних ст.2 спільної позиції Ради ЄС про експорт озброєнь від 8 грудня 2008 року.

У МЗС України висловили розуміння, що Франції, яка є відповідальним міжнародним партнером, який ретельно дотримується своїх міжнародних зобов'язань, не просто прийняти рішення відмовитися від реалізації контракту.

"Однак ми вважаємо, що ціна міжнародної безпеки та демократичних цінностей, ціна свободи, життів мирних людей є незрівнянно вищою, ніж EUR 1 млрд", - сказав Зварич.

В МЗС України нагадали, що російська сторона веде себе як агресор - і це визнають всі міжнародні партнери, тому в цих умовах віддавати в руки Росії "Містраль" означає" наразити Чорноморський регіон і все Євроатлантичне суспільство на нові загрози".

При цьому Зварич наголосив, що командувач Російським флотом адмірал Володимир Висоцький колись сказав, що якби в серпні 2008 року в Росії були вертольотоносці типу "Містраль", то Росія розмістила б свої війська в Грузії за 40 хвилин, а не за 26 годин.

"Ось реальна ілюстрація справжніх намірів Росії щодо" Містралів "- використовувати їх у своїй агресивній окупаційної політиці", - сказав Зварич.

За його словами, продаж Росії "Містраль" є небажаним сигналом про безкарність РФ за порушення міжнародного права і агресію, "жертвами якої стали, наприклад, Грузія в 2008 році і сьогодні Україна".
"Якщо за це все Росія отримає ще й" Містраль ", то відповідь на питання - хто наступний, на жаль, може прийти з Москви дуже швидко", - сказав він.

Поставка РФ побудованих Францією для російських ВМФ в рамках укладеного у 2011 році міжурядової угоди двох вертольотоносців "Містраль" намічена на 2014 рік.

Згідно з домовленостями, ще два корабля повинні бути побудовані на верфях в Росії. За неофіційними даними, вартість одного корабля становить близько EUR 600 млн.

29 липня ЄС прийняв нові економічні санкції щодо Росії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News