Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Для узаконення відкритих списків не вистачає 55 голосів депутатів

Четвер, 7 серпня 2014, 15:56

Для прийняття нового виборчого законодавства, яке б передбачало проведення виборів за пропорційною системою і відкритими списками, не вистачає 55 голосів депутатів Ради.

Про це заявив голова парламентської фракції "Батьківщини" Сергій Соболєв, повідомляє рух "Чесно".

За його словами, наразі найбільший шанс для ухвалення має пропорційна виборча система з закритими списками. Втім, Соболєв надіється, що до дня голосування у Раді вдасться знайти необхідну кількість голосів.

Соболєв додав, що останнє засідання робочої групи з підготовки виборчого законодавства заплановано на понеділок, а розроблений законопроект буде розглянуто на пленарному засіданні у вівторок, 12 серпня.

Окрім цього, всередині робочої групи дискусійними є декілька питань, зокрема питання виборчого бар’єру. Досі не вирішено, чи має він становити 5% для партій та 7% для блоків, чи 3% для партій та 4% для блоків.

Також немає консенсусу щодо ідеї збільшення передвиборчої застави до 12,5 млн грн для партій та блоків, і до 100 тис. грн для мажоритарних кандидатів.

Оскільки оплати роботи виборчих комісій складає близько 80% бюджету виборів, робоча група також розглядає можливість оплати роботи комісій за рахунок учасників виборів, а з держбюджету члени комісій отримають лише кошти за свій останній робочий день.

Соболєв обіцяв запросити на засідання у понеділок представників громадськості та експертів.

Як відомо, раніше на зустрічі за участю президента Петра Порошенка, прем’єра Арсенія Яценюка, спікера Ради Олександра Турчинова та лідерів парламентських фракцій було попередньо вирішено внести деякі зміни у виборче законодавство, зокрема скоротити передвиборний період з 60 до 45 днів, запровадити відкриті списки, а також знову дозволити блокам приймати участь у виборах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування