Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кремлівські шпигуни заразили комп’ютери Яценюка і урядовців ЄС

П'ятниця, 8 серпня 2014, 13:17

60 комп’ютерів в українському уряді, а також не менше десяти в посольствах України закордоном були інфіковані російськими хакерами, що дало їм доступ до важливих даних.

Про це пише британська Financial Times з посиланням на оприлюднений у четвер звіт компанії з інтернет-безпеки Symantec, а також свої джерела в НАТО.

За даними газети, мова йде про російську "вірулентну кібершпигунську зброю", а саме так званий "змій" "Уроборос". Атака почалася ще у травні 2012 року і триває досі.

Крім того, стверджує видання, були інфіковані комп’ютери посольств Німеччини, Китаю, Польщі та Бельгії у не менш ніж дев’яти східноєвропейських країнах.

"В результаті важлива дипломатична інформація стала доступна організаторам атаки", – пише FT.

Газета нагадала, що ще раніше цього року військові експерти припускали, що ці організатори атак зв’язані з російським урядом. На їх думку, саме Україна була основною мішенню операції. Атака була здійснена на надзвичайно високому рівні за підтримки військових і розвідки.

Експерти також вважають, що нинішній вірус є спадкоємцем того, який у 2008 році був застосований під час успішної атаки на Пентагон. Тоді це називали найбільш значним зламом американських військових комп’ютерів.

Газета відзначає, що Уроборос – значно точніша зброя, ніж, наприклад, Stuxnet – вірус, який США і Ізраїль використовували проти ядерної кампанії Ірану. Поширення Уробороса є повністю контрольованим.

"Його обережно направляли на безпекові і оборонні системи урядів і їх ключових партнерів дуже особливим чином", – цитує видання експерта з кіберзагроз і колишнього старшого офіцера розвідки Пітера Робертса.

Він додав, що практично впевнений у російському походженні цього вірусу.

Атака у Східній Європі, пише видання, почалася з зараження 84 публічних сайтів, які регулярно відвідують працівники урядових структур, оборонної промисловості і дипломатичних служб.

На першому рівні їм пропонувалося оновити їхній флеш-плеєр. Під час цього збиралися дані про тисячі відвідувачів, які погодились на оновлення. На другому рівні об’єктами атаки ставали ті користувачі, чиї IP-адреси відповідали адресам необхідних організацій.

Комп’ютери цих користувачів заражалися попередньою часткою вірусу, відомою як wipbot. Ця частка дозволяла операторам "змія" визначити, наскільки високопосадовим є користувач зараженого комп’ютера. Це дозволяло атакувати повними пакетами вірусу виключно ті комп’ютери, які становили інтерес і містили необхідну інформацію.

Компанія Symantec повідомила профільні без пекові організації у Європі про результат свого дослідження щодо цих вірусів.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...