Слідчі РФ порушують міжнародне право щодо українських офіцерів - омбудсмен

Субота, 9 серпня 2014, 15:27

Слідчий комітет Росії порушив низку норм міжнародного права.

Про це йдеться у листі уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської до голови Слідчого комітету РФ Олександра Бистрикіна.

У ньому, зокрема, вказується, що слідчі Російської Федерації порушили статтю 36 Віденської конвенції про консульські зносини.

Як приклад, Лутковська нагадує, що українського консула, як і у випадку з затриманням Надії Савченко, не допустили не тільки до затриманих військовослужбовцям, але і не дозволили бути присутнім в судовому засіданні.

Крім того, вона відзначає порушення статті 11 Загальної декларації прав людини і статті 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

"Вищевказаними положеннями міжнародних нормативно-правових актів кожному, хто звинувачується у вчиненні злочину, повинно гарантуватися право на відкритий судовий розгляд, під час якого має бути забезпечено усі можливості для захисту", - підкреслено у листі.

Співробітниками Слідчого комітету порушуються положення зазначених статей міжнародних конвенцій, якими встановлюється принцип презумпції невинуватості, - наголошує омбудсмен.

"Свідченням цього є заяви керівника управління взаємодії із засобами масової інформації Слідчого комітету Російської Федерації Володимира Маркіна в засобах масової інформації, в яких він до рішення суду вже констатуєте винність українських офіцерів", - зазначила Лутковська.

На її переконання, таке упереджене і явно політизоване проведення досудового слідства ставить під питання його нейтральність, використовувані докази і дає можливість заздалегідь передбачити результати.

Як відомо, Міністерство закордонних справ вважає Савченко, Сенцова та інших громадян України, які перебувають у заручниках на території РФ, політичними в’язнями.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...