Нємцов: дії Росії дозволяють Україні створити ядерну зброю

Вівторок, 2 вересня 2014, 18:50

Російський опозиціонер Борис Нємцов вважає, що відмова Росії від консультацій по Будапештському меморандуму дає Україні право повернути ядерний статус.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Нємцов нагадав, що меморандум був підписаний в 1994 році Росією, Україною, США і Британією і фіксував без'ядерний статус України в обмін на гарантії територіальної цілісності і суверенітету країни.

"Анексія Криму та інтервенція на схід України грубим чином порушує зобов'язання Росії. По суті, дії Путіна ламають світовий порядок нерозповсюдження ядерної зброї і розв'язують руки Києву у створенні українських ядерних сил", – вважає політик.

На його думку, українські вчені мають достатньо кваліфікації, щоб створити таку зброю.

"Поки українців зупиняють Штати та ЄС. Але все може змінитися. А тепер питання. Скажіть, Росії треба було окупувати сусідню державу, щоб мати поруч ворога, який в будь-який момент може стати ядерною державою?" – написав Нємцов.

Як відомо, згідно з Будапештським меморандумом, Росія, Британія і США зобов'язалися поважати територіальну цілісність України та її існуючі кордони.

Також вони зобов'язалися не застосовувати проти неї зброю, а також економічний тиск.

У той же час в законі України про приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї було зафіксовано шість застережень, в четвертому з яких сказано, що загроза територіальній цілісності, політичній незалежності, а також економічний тиск ззовні буде розглядатися як виняткові обставини, які загрожують найвищим інтересам України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування