Шлапак пояснив, чому стрибає курс долара

Вівторок, 23 вересня 2014, 14:01

Міністр фінансів Олександр Шлапак вважає оптимальним курс долара у 13-13,5 гривень і пояснив стрибки курсу діями банків.

Про це він заявив журналістам у вівторок, коментуючи результати засідання НБУ за участі президента та прем'єра.

За його словами, курс у 14,95 гривні пов'язаний зі спекуляціями окремих комерційних банків на свою користь, які продукують панічні настрої.

"Ведеться робота з комерційними банками, з ними домовляються, а потім один з комерційних банків з західним капіталом продає, як наприклад вчора, велику кількість валюти по 15,09 гривні, щоб його клієнт отримав дивіденди", - розповів Шлапак.

"А клієнт, нажаханий тим, що в нас тут робиться, піддається паніці", - додав міністр.

Крім того, за словами Шлапака, кризова ситуація на ринку підсилюється діями людей, що прагнуть перестрахуватись від валютних ризиків і вивести валюту "за будь-якою ціною".

"Я переконаний, що максимум одна-дві транзакції будуть проведені за ціною 14,95, бо ця ціна не є регулярною", - вважає він.

За словами міністра, досі НБУ намагався регулювати курс демократичними ринковими заходами, "однак в період війни це не дуже діє".

"Саме тому НБУ діятиме більш жорсткими адміністративними заходами. Сьогодні президент ще раз підкреслив дуже жорстко, що нам не по дорозі з тими банками, які ріжуть сучок, на якому сидять, бо курс за 15 гривень означає втрату більше 100 мільярдів з депозитної маси комерційних банків. А це проблема, в першу чергу, самих банків", - заявив Шлапак.

Як відомо, у вівторок відбулась зустріч банкірів, керівництва НБУ, президента і прем'єра щодо ситуації на валютному ринку.

У вівторок на міжбанку долар наблизився до позначки 15 гривень.

Українська правда 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування