Серед іноземних лідерів українці найбільше люблять Лукашенка – опитування

Вівторок, 23 вересня 2014, 14:41

Президент Білорусі Олександр Лукашенко є лідером симпатій українців серед іноземних лідерів з показником 62%.

Про це йдеться у дослідженні соціологічної групи "Рейтинг".

Водночас 54%  позитивно відносяться до Барака Обами, 51% – до Ангели Меркель, 45% – до президента Польщі Броніслава Комаровського, у 39% – до президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, у 36% – до президента Литви Далі Грібаускайте, 16% – до Володимира Путіна.

Рейтинг негативного ставлення очолює Путін (75%). 32% опитаних негативно ставляться до Меркель, 31% – до Обами, 26% – до Лукашенка, 25% – до Назарбаєва.

Жителі західного, центрального та північного регіонів більш прихильні до Обами, Меркель, Комаровського, Баррозу, Грибаускайте, президента Франції Франсуа Олланда.

Натомість мешканці півдня та сходу краще ставляться до Лукашенка та Назарбаєва. При цьому на півдні також позитивно ставляться і до Меркель.

Відносно позитивно ставляться до Путіна лише на Донбасі.

У людей старшого віку спостерігається більш позитивне ставлення до Лукашенка та Назарбаєва. Водночас молодь більше підтримує Обаму та Меркель.

Чим вищий рівень освіти респондентів, чим вищі їхній матеріальний статус, тим краще серед них ставлення до західних лідерів і відповідно гірше ставлення до Лукашенка, Назарбаєва та Путіна.

Якщо порівнювати з аналогічним дослідженням за жовтень минулого року, то рівень позитивного ставлення до Путіна погіршився з 47 до 16%, до Меркель з 61 до 51%.

Водночас ставлення до Обами покращилося з 51 до 54%. При цьому варто зазначити що одночасно зросла кількість респондентів, які негативно ставляться до політиків: негативне ставлення до Путіна зросло з 40 до 75%, до Меркель – з 13 до 32%, до Обами – з 25 до 31%.

Варто зауважити, що українці дуже толерантні у ставленні до громадян інших країн. При цьому, ставлення до них набагато краще, ніж до лідерів цих же країн.

Найбільш позитивно українці ставляться до білорусів (53% – однозначно позитивно; 41% – швидше позитивно), найгірше – до росіян (39% – однозначно позитивно; 33% – швидше позитивно).

Загалом близько 90% опитаних позитивно ставляться до європейців, поляків, литовців, німців, французів, близько 80% – до американців, близько 70% – до росіян.

Було опитано дві тисячі людей старших 18 років 9 – 19 серпня методом прямого інтерв’ю. Похибка становить не більше 2,8%.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News