Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Непридатних до армії під час війни відправлятимуть на суспільно корисні роботи

Вівторок, 23 вересня 2014, 22:26

Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану.

Таке рішення було ухвалене на засіданні Кабміну у вівторок у зв’язку із ситуацією на Сході України, повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова.

За її словами, діючий Порядок був затверджений 2011 року. Однак, з урахуванням необхідності ліквідації можливих наслідків збройної агресії, зараз документ потребує вдосконалення.

Зокрема, наголосила Денісова, відтепер у Порядку визначено термін "трудова повинність", який означає, що громадян без згоди залучатимуть до примусового виконання робіт оборонного характеру, а також до ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру у період мобілізації та воєнного часу.

Міністр зазначила, що також уточнено категорії осіб, які можуть залучатися для виконання таких робіт.

Крім того, до переліку суспільно корисних робіт, що виконуються в умовах воєнного часу, додано види, які спрямовані на забезпечення обороноздатності держави (зокрема, ремонтно-відновлювальні роботи, що проводяться на державних кордонах, аеродромах, фортифікаційних спорудах).

Також охоплено інші роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період дії воєнного стану (розбір завалів, доріг тощо, а також виконання робіт, пов’язаних із забезпеченням потреб Збройних Сил та інших військових формувань).

Довідково у Кабміні уточнили, що до суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі особи, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану (крім працездатних осіб, що залучені до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і заброньовані за підприємствами на період мобілізації та воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер), а саме:

- безробітні та інші незайняті особи;

- працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств, що не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані до складу позаштатних (невоєнізованих) формувань цивільного захисту, — у порядку переведення таких працівників у кількості, що не призведе до повної зупинки виробництва;

- особи, зайняті в особистому селянському господарстві;

- студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;

- особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

З кожною із зазначених категорій осіб укладатиметься строковий трудовий договір.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування