Esquire, Men's Health, "Ведомости" і десятки інших можуть закрити в Росії

Середа, 24 вересня 2014, 12:54

Прийнятий Держдумою в першому читанні закон про 20%-не обмеження іноземної участі в російських ЗМІ може привести до масового закриття найбільших видань.

Як повідомляють "Ведомости", про це заявив гендиректор медіахолдингу Sanoma Independent Media Жан Еммануель де Вітт.

За словами де Вітта, це також призведе до втрати роботи тисячами людей.

"Кілька тисяч людей втратять роботу в сфері ЗМІ та дистрибуції. Крім того, частина брендів можуть зовсім піти з Росії, оскільки в міжнародних виданнях політику зазвичай визначає власник бренду. Вони навряд чи дозволять визначати все редакції, оскільки це може негативно відбитися на бренді", – сказав він.

Де Вітт додав, що закон безглуздий, оскільки вдарить головним чином по глянцевих журналах, які не пишуть про політику і не просувають західні цінності.

"Я б розглядав цей законопроект як відповідь Росії на економічні санкції західних країн", – додав де Вітт.

Закон був проголосований в першому читанні у вівторок 23 вересня, його підтримали 434 депутати Держдуми – майже весь склад російського парламенту.

У разі прийняття закону остаточно, ЗМІ повинні будуть привести форму власності у відповідність із законом до 1 січня 2017 року. У разі якщо ЗМІ не виконає вимог закону, його діяльність буде припинена.

За словами співавтора документа, одіозного депутата від ЛДПР Вадима Дєньгіна, особливу небезпеку представляють глянцеві журнали, які скуповують інвестори з Заходу і публікують замітки про автомобілі, про гламурні годиники, а потім починають в ці ж глянцеві видання "акуратно пропихати статті, які працюють на Захід і на "п'яту колону".

"Іноземні ЗМІ мочать парламент і мочать депутатів", – уточнив Дєньгін.

Медіахолдинг Sanoma Independent Media видає в Росії Cosmopolitan, Men's Health, Esquire, National Geographic, а також саму газету "Ведомости" (останню – спільно з Financial Times і The Wall Street Journal).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування