Росія анонсувала відновлення поставок газу в Україну в жовтні

П'ятниця, 26 вересня 2014, 17:59

Росія може відновити постачання газу в Україну вже в жовтні за умови оплати $2 мільярдів.

Про це заявив глава Міненерго РФ Олександр Новак за підсумками тристоронніх газових переговорів у Берліні, повідомляють "РИА Новости".

"Це залежить від остаточних домовленостей. Наші колеги кажуть, що це жовтень", – сказав він.

В свою чергу заступник голови Єврокомісії Гюнтер Еттінгер заявив, що мова йде про 5 млрд кубометрів газу при ціні $385 за тисячу кубометрів за умови передоплати, передає ИТАР-ТАСС.

Таким чином,вважає видання, мова йде про ціни, закладені у контракті 2009 року з урахуванням $100 знижки.

"Домовленості будуть затверджені сторонами в понеділок-вівторок і ми зустрінемося в кінці наступного тижня в Берліні, щоб підписати обов'язковий протокол", – сказав Еттінгер.

За його словами, Україні для проходження зими необхідно від 5 до 10-12 млрд кубометрів.

Разом з тим, Єврокомісія очікує, що Стокгольмський арбітраж прийме рішення у справі "Газпрому" і "Нафтогазу" влітку-восени 2015 року. Еттінгер зазначив, що по завершенні арбітражного розгляду повинні бути зроблені остаточні розрахунки за боргами, які залежатимуть від рішення арбітражу.

Як відомо, раніше Еттінгер заявив, що Україна зобов'язалася повернути Росії борг за газ у розмірі $2 млрд у жовтні і ще $1,1 млрд до кінця року. За словами міністра енергетики Росії Олександра Новака, для цього можуть бути використані гроші, отримані від МВФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування