Amnesty International навела докази воєнних злочинів та втручання РФ

Неділя, 7 вересня 2014, 12:25

Amnesty International оприлюднила супутникові знімки, які вказують на нарощування російського озброєння та артилерії на сході України та звинуватила РФ у підбурюванні сепаратистів на скоєння воєнних злочинів.

Про це йдеться у звіті організації, який оприлюднено на сайті AI. 

Організація навела задокументовані випадки невибіркових  обстрілів артилерійським вогнем, викрадень, катувань та вбивств на сході України.

 "Супутникові знімки та свідчення, зібрані організацією, вказують на беззаперечні докази того, що військові дії переросли в те, що Amnesty International зараз розглядає як міжнародний збройний конфлікт", -  зазначив Генеральний Секретар Amnesty International Саліл Шетті.

"Усі сторони конфлікту вже продемонстрували свою зневагу до життів цивільного населення, а також відверто порушують свої міжнародні зобов’язання. Докази, якими ми володіємо, вказують на те, що Росія розпалює конфлікт шляхом прямого втручання, а також шляхом підтримки сепаратистів на сході України", - додав він.

Як зазначив Шетті, Росія має зупинити безперебійний потік озброєння та іншу допомогу сепаратистам, "оскільки саме вони вдаються до тяжких порушень прав людини в регіоні".

"Незважаючи на крихке перемир'я, ситуація в регіоні залишається загрозливою. Amnesty International закликає всі сторони конфлікту, включаючи Росію, припинити порушення законів війни", - заявили в організації.

Так, на  знімках зображені нові позиції артилерії, розміщені безпосередньо в межах кордонів України в період з 13 по 29 серпня, включаючи одиниці артилерії - вочевидь гаубиці калібром 122-мм Д-30 - наведені на захід. На двох позиціях знаходяться машини бойового забезпечення і об’єкти, які виглядають як бункери.

На знімку від 29 серпня можна побачити шість броньованих розвідувально-вартових машин (скоріш за все БРДМ-2с).

Ще одну подібну позицію артилерії можна побачити в полі на північний схід від першої, описаної вище, також безпосередньо на території України. Зображення від 26 серпня  вказують на 6 самохідних гаубиць відносно  підвищеної готовності  (скоріше за все, це 2С19 Мста-С 152-мм), наведених на південний захід, де розташовані підрозділи української армії.

"В період з 26 по 29 серпня 2014 року артилерія була передислокована на захід та наведена на позиції, що знаходяться в межах України. 29 серпня на зображені супутника з’явилося те, що дуже нагадує численні одиниці військової техніки, розташовані на місцевості вздовж лінії дерев та на сусідньому полі", - зазначено у звіті.

 
На ділянці 1 поблизу н.п.Старобешеве можна побачити дві нові позиції артилерії, направлені на захід (13 - 26 серпня).
27 серпня було помічене значне зростання кількості бойових машин, розміщених на захід від позицій артилерії. Усі фото -DigitalGlobe 2014
Ймовірно, БРДМ-2с, броньована розвідувально-дозорна машина. Дата зображення: 27 серпня. DigitalGlobe
З 13 по 26 серпня спостерігалося значне збільшення кількості артилерії і бойових машин. Зображення, зроблене 26 серпня, показує ймовірно шість самохідних гаубиць 2С19 Мста.
На зображенні, зробленому 29 серпня, можна побачити додаткові бойові машини; вогневі позиції перенаправлені з південного заходу на захід.

Разом з тим місцеві мешканці з Донбасу розповіли Amnesty International про те, що українські військові сили вдавалися до потужного артилерійського обстрілу їхніх житлових районів.

"Їх свідчення вказують на те, що атаки були невибірковими та можуть являти собою воєнні злочини", - зазначено у звіті організації.

Українську владу закликали провести ефективне розслідування тверджень про серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та притягнути до судової відповідальності осіб, причетних до воєнних злочинів.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування