Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко про зустріч з Путіним: Не очікую, що будуть легкі переговори

Субота, 11 жовтня 2014, 15:56

Президент України Петро Порошенко прогнозує складні переговори  з президентом РФ Володимиром Путіним наступного тижня в Мілані.

"Через шість днів у Мілані в мене буде зустріч із президентом Російської Федерації Володимиром Володимировичем Путіним. Разом із лідерами європейських країн (канцлером Німеччини, прем'єр-міністром Італії, прем'єр-міністром Великої Британії, лідерами Європейського Союзу). … Я не очікую, що це будуть легкі переговори. Мені не звикати, у мене є досвід проведення складних дипломатичних переговорів. Але я оптиміст", - зазначив Порошенко.

Він також висловив переконання, що, врешті-решт, усі пункти його мирного плану з урегулювання ситуації на Донбасі буде виконано.

Разом з тим Порошенко зазначив, що Україна вже близька до врегулювання газової суперечки з РФ.

"Сподіваюся, що значного прогресу досягнемо в Мілані", - додав Порошенко.

"Ми дуже близькi нинi до того, щоб урегулювати питання газового спору з Росiйською Федерацiєю. Я сподiваюся, що значний прогрес буде продемонстровано 17 жовтня, в наступну п'ятницю, в Мiланi", - заявив вiн. 

Президент заявив, що питання енергетичної безпеки обговорюватимуть разом з iншими - мирним планом, режимом припинення вогню, перевiрки виконання мiнських домовленостей.

Порошенко наголосив, що проблема полягає не лише в протистояннi "Нафтогазу" i "Газпрому", зверненнi до Стокгольмського арбiтражу, а й у тому, що необхiдно знайти компромiс.

"Питання в тому, щоб вийти на компромiс, який допоможе використати помiрнi фiнансовi можливостi України для забезпечення як транзиту газу, так i газопостачання до України. Ми вважаємо, що пропозицiї України абсолютно чiткi, конкретнi й обґрунтованi. Ми впевненi в тому, що значно ближчi до вирiшення цього питання, чим ранiше", - упевнений президент.

Водночас, глава держави наголосив на труднощах iз забезпеченням газом окупованих територiй.

"Там фактично готiвкою грошi з людей збирають, а Українi не передають. Україна не отримала жодної копiйки за газ, що постачають на цi територiї", - заявив президент.

За його словами, аналогiчна проблема iснує з постачанням електроенергiї.

Також президент зазначив, що "роль РФ у питаннi забезпечення миру  складно переоцiнити".

"I сьогоднi ми ставимо питання переходу вiд декларацiй до конкретних крокiв", - додав Порошенко. При цьому, говорячи про мир на сходi, вiн наголосив на двох найважливiших аспектах - припиненнi вогню й перекриттi кордону з Росiєю.

Як відомо, керівництво України запрошено на саміт ASEM (ASEM - Asia-Europe Meeting), що відбудеться 16-17 жовтня в Мілані. В рамках саміту заплановано низку зустрічей у багатосторонньому форматі.

Також в рамках саміту може відбутися зустріч глав держав у "нормандському форматі"( Україна, РФ, Франція, Німеччина).

"Інтерфакс-Україна" 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: