У Брюсселі погоджено 2 з 3 документів щодо постачання газу в Україну – РФ

Четвер, 30 жовтня 2014, 07:25

Увечері 30 жовтня в Брюсселі очікується підписання пакету документів щодо постачання в Україну російського протягом зимового сезону 2014-2015 років.

Про це повідомив в четвер рано вранці, після закінчення нічного раунду переговорів, міністр енергетики РФ Олександр Новак, якого цитує "РИА Новости".

Тристоронні переговори тривали близько 8 годин і завершилися о 4 ранку за брюссельським часом. Як відомо, переговори планувалося закінчити ще в середу ввечері. Вночі публічне оголошення результатів перемовин було скасовано і перенесено на ранок. Зараз очевидно, що вранці також не буде оголошено про кінцеві домовленості.

За словами міністра, зміст тих документів, де має стояти підпис російської сторони, вже погоджено.

У пакет домовленостей увійдуть тристоронній протокол між Росією, Україною і Єврокомісією; додаток до двостороннього контракту "Газпрому" і "Нафтогазу"; а також двосторонній протокол між Україною та Єврокомісією.

Принципова домовленість досягнута за першим двом документам. "Можу сказати, що основні параметри, які ляжуть в основу цих документів, узгоджені. Досягнуті домовленості щодо ціни, по механізму реструктуризації заборгованості за передоплатою, щодо бажання наших партнерів у листопаді-грудні отримати певні обсяги газу", - заявив Новак, уточнивши, що зараз йде "технічне опрацювання тексту цих документів".

Агенція ТАСС з посиланням на близьке до переговорів джерело стверджує, що "є надія на досягнення домовленості на зимовий період"

Російська сторона вимагає від України і ЄС узгодити і підготувати до підписання текст третього документа, щоб всі договори були затверджені в пакеті

"Ми домовилися продовжити роботу 30 жовтня. Якщо домовленість між Єврокомісією та Україною буде досягнуто, то можна очікувати підписання всіх трьох документів. Якщо такої домовленості не буде досягнуто, то, відповідно, в цей день зустрічей, переговорів не буде і ніякі документи не будуть підписані", - заявив Новак.

Документи з російської підписом - протокол між Росією, Україною і Єврокомісією та доповнення до контракту "Газпрому" і "Нафтогазу" - принципово узгоджені, повідомили російські парламентери.

Суть узгоджених документів учасники переговорів не розкривають. Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив лише, що доповнення до контракту буде носити "технічний характер".

Українська сторона на даний момент не коментувала домовленості.

Як повідомляла Європейська правда, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель розпочала публічний тиск на Київ щодо підписання пакету домовленостей з РФ.  Політик заявила, що від успіху тристоронніх переговорів залежить також рівень реверсних постачань газу до України.

Агентство ТАСС со ссылкой на близкий к переговорам источник утверждает, что "есть надежда на достижение договоренности на зимний период"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News