У зачистці Майдану торік брали участь 390 "беркутівців" - ГПУ

Субота, 29 листопада 2014, 17:42

У зачистці Майдану в ніч на 30 листопада 2013 року брали участь 390 співробітників спецпідрозділу "Беркут", а безпосередньо застосовували силу проти студентів 20-30 з них.

Про це під час запису спецпроекту УНІАН "Рік Революції", присвяченого річниці історичних подій, розповів начальник 2-го слідчого управління ГПУ України Сергій Горбатюк.

За його словами, слідство встановило, що на площі та прилеглих до неї вулицях було зосереджено близько 1500 співробітників спецпідрозділу "Беркут" і внутрішніх військ.

"На зачистку Майдану пішло 390 осіб. Близько 300 співробітників київського "Беркута" і 30 "беркутівців" з Сум, Полтави та Черкас. Аналіз відеоматеріалів і свідчення постраждалих свідчать, що безпосередньо застосовували насильницькі дії проти мітингувальників 20-30 осіб, які були в перших рядах", - розповів він.

За словами Горбатюка, усі особистості силовиків, які залучалися до "протидії проведення мітингів і зібрань", встановлено.

Разом з тим за наявними свідченнями свідків, пізнати і встановити особистості конкретних били слідству поки не вдалося.

"Всі вони допитані, але все заперечують, що застосовували насильство... Ситуація така, що співробітники міліції не дають свідчень проти тих, хто безпосередньо брав участь у побитті людей... Але ми не опускаємо рук. Ми плануємо ще призначити антропометричну експертизу", - заявив представник ГПУ.

Крім того, Горбатюк зазначив, що екс-голові РНБО Андрію Клюєву, екс-голові КМДА Олександру Попову, а також колишнім керівникам столичної міліції Коряку, Федчуку і Мариненку, які віддали накази силовикам і підозрюваним у пособництві перевищенню влади з боку міліції, оголошено підозру у скоєнні злочину.

"В цілому, п'ять підозрюваних знаходяться в розшуку, і тільки двоє - Попов і Мариненко - в Києві", - повідомив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...