Бойовики "ДНР" і "ЛНР" оголосили Україні ультиматум

Вівторок, 4 листопада 2014, 08:58

Самопроголошені "ДНР" і "ЛНР" "гарантують, що якщо Київ проявить розсудливість", то обрані 2 листопада "керівники республік будуть готові до продовження діалогу".

Про це йдеться у заяві, підписаній "першим заступником голови уряду ДНР" Андрієм Пургіним і "головою Верховної ради ЛНР" Олексієм Карякіним і розповсюдженій увечері 3 листопада, повідомляє "ОстроВ".

У заяві стверджується, що так звані "вибори голів і депутатів народних зборів Донецької та Луганської народних республік" пройшли 2 листопада "відповідно до Мінських домовленостей".

При цьому в "ДНР" і "ЛНР" звинувачують Україну в "порушенні домовленостей" і "викривленні погодженої редакції закону про особливий статус Донбасу". 

У "ДНР" і "ЛНР" стверджують, що в результаті "виборів" 2 листопада "народ сам наділив себе особливим статусом", тож "Києву доведеться зважати на думку народу Донбасу, хоче він цього чи ні".

"І жодні політичні та юридичні трюки тут не спрацюють", - заявляють сепаратисти.

"Жодні акти України, ухвалені в односторонньому порядку без узгодження з новобраними органами влади ДНР і ЛНР, діяти на нашій території не будуть", - заявляють також вони.

При цьому сепаратисти звинувачують Київ не лише у "порушенні перемир'я", але й у тому, що "Україна перестала платити пенсії й зарплати ні в чому не винним громадянам" на територіях самопроголошених "республік".  

У той же час сепаратисти запевняють, що вони "відкриті для продовження діалогу, але цей діалог повинен бути рівноправним".

"Ми закликаємо Київ дотримуватися мирного плану й припинити військовий і політичний тиск на Донбас. При цьому ми гарантуємо, що якщо Київ виявить розсудливість, обрані керівники будуть готові до продовження діалогу", - йдеться в заяві. 

Сепаратисти обіцяють "слідувати духу Мінських переговорів" і заявляють про готовність "до відновлення всього комплексу зв'язків із регіонами України, до укладання угод із Кабінетом міністрів, підприємствами та організаціями України". 

"Ми готові постачати українським регіонам вугілля для нормального проходження опалювального сезону. Нам необхідна співпраця у сфері поставок електроенергії, сільгосппродукції, транспорту, зв'язку, експортно-орієнтованих виробництв. Наша економіка залишиться в зоні гривні, якщо Київ припинить фінансову блокаду. І, звісно, ми готові робити все для підтримки миру", - заявляють у "ДНР" і "ЛНР".

Сепаратисти також закликають Київ визнати "дієвим законодавчим актом особливий статус Донбасу".

Як відомо, РНБО України може скасувати 4 листопада закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини з огляду на те, що бойовики на Донбасі провели незаконні "вибори", чим порушили домовленості.

Лідери бойовиків цей закон не визнавали, але готові були брати його як основу переговорів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування