Росія зупинила космічні проекти через курс рубля і санкції – ЗМІ

Понеділок, 1 грудня 2014, 11:01

Роскосмос почав відкладати проекти через коливання курсів валют і невизначеність з поставками комплектуючих для космічних апаратів.

Про це повідомляють російські "Известия" з посиланням на джерело в управлінні стратегічного планування Роскосмосу.

Видання зазначає, що більша частина деталей для російських супутників і раніше імпортується і оплачується валютою, відповідно, запланувати проекти, що передбачають використання імпортних комплектуючих, неможливо.

Також без відповіді залишилося питання про кошторис проекту, каже співрозмовник видання. У проект Федеральної космічної програми на 2016-2025 роки, який Роскосмос повинен внести в уряд в найближчі тижні, заносяться ціни в рублях за станом на 2014 рік.

"Але що розуміти під цінами 2014 року, якщо стоїть завдання підрахувати вартість апарату, який на 90% складається з деталей, що купуються за євро? У лютому євро коштував 48 рублів, наприкінці листопада – 60 рублів. Яким буде курс того ж євро через рік, через два – ми не уявляємо і прогнозувати не можемо. Отже, цифри в рублях в проект ФКП зараз можна вписувати тільки "зі стелі", – заявив співрозмовник видання.

Як відомо, станом на понеділок курс російського рубля побив черговий антирекорд – один долар коштує вже більше 52 рублів, євро – більше 64.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування