Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Стоп цензурі" протестує проти "державної цензури" в Україні

Понеділок, 1 грудня 2014, 16:29

Журналістський рух "Стоп цензурі!" виступає категорично проти будь-яких форм запровадження державної цензури в Україні.

"Навіть військова агресія Російської Федерації не може бути виправданням (цьому)", - йдеться у заяві руху.

"Ми розцінюємо як небезпечні та шкідливі для держави нещодавно задекларовані представниками влади плани по створенню нової структуру з назвою "Міністерство у справах інформаційної політики", - заявляє "Стоп цензурі!".

Активісти руху звертають увагу президента, лідерів парламентських фракцій та членів коаліції на те, що "в Україні уже достатньо бюрократичних установ, які мають повноцінні ресурси, в тому числі, закріплені в законодавстві, щоб боротися з російською пропагандою".

Зокрема, МВС та СБУ можуть робити це за поданням Національної ради з питань телебачення та радіомовлення або у рамках кримінального провадження по справах щодо тероризму, пропаганди, фінансування терористичної діяльності, а також суди "мають усі повноваження захищати інформаційний простір України".

"Для того, щоб вказані органи почали ефективно виконувати свої функції, ми закликаємо органи влади якнайшвидше провести люстрацію та призначення нових фахівців… Створення органу, що дублює повноваження інших, – неприпустиме, особливо в умовах складної економічної ситуації в країні", - заявляє рух "Стоп цензурі".

Його представники розцінюють як загрозливу ініціативу запровадити додаткові обмеження для роботи журналістів у зоні бойових дій, про яку повідомив прес-центр АТО.

По-перше, це суперечить українському законодавству, зокрема статті 15 закону України "Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів", статті 25 закону "Про інформацію", які не дозволяють обмеження доступу журналістів навіть до місць воєнних дій.

"По-друге, завданням прес-центру АТО має бути створення журналістам, зокрема закордонним, якнайкращих умов для висвітлення точки зору України під час військового конфлікту, фіксації дотримання Україною своїх зобов'язань та міжнародних і міждержавних угод", - наголошують у русі.

Члени руху "Стоп Цензурі!" виступають "проти замовчування помилок керівництва держави, ігнорування фактів корупції, приховування реальної ситуації у зоні бойових дій".

"Ми розглядаємо вказані ініціативи як капітуляцію перед старими радянськими форматами замість творення нових стартів і впровадження реальних реформ", - заявляють представники організації.

Вони закликають владу "зосередитись на реальних реформах".

А для того, щоб виграти інформаційну війну, активісти радять розвивати медіаринок і суспільне мовлення, провести медіареформу; максимально залучати закордонних потужних мовників, які користуються довірою на міжнародній арені, розвивати власне іномовлення, розширювати доступ громадян до інтернету, тощо.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування