Лавров: У США маніакальне бажання карати Росію

Понеділок, 15 грудня 2014, 17:00

Росія вважає ворожим прийнятий Конгресом США закон про підтримку України, і сподівається, що президент Барак Обама його не підпише.

Про це в інтерв'ю "Інтерфаксу" заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Він пообіцяв, що Росія у своїх діях у відповідь виходитиме з того, чи підпише цей документ президент Обама.

"Цей крок США, звісно, ворожий. У президента є вибір: підписувати цей закон, чи не підписувати", - заявив він.

"Виходитимемо з конкретних вчинків у тому, що стосується введення цього закону в дію, і в тому, що стосується його практичного застосування", - додав Лавров.

Характеризуючи ухвалений Конгресом США документ, Лавров пояснив, що "заходи, викладені в цьому законопроекті, значною мірою є пропозицією американському президентові діяти на власний розсуд".

Проте він визнав, що в документі є й "вимоги до нього (Обами – ред.), положення, які зобов'язують його вжити заходів стосовно, зокрема, "Рособоронекспорту".

"Причому ці заходи мають поширюватися екстериторіально, зокрема, і на партнерів тих наших компаній, які потрапляють під американські санкції. Ця практика нелегітимна сама по собі, як, по суті, нелегітимні і санкції, що вводяться в обхід Радбезу ООН", - обурився Лавров.

Він нагадав, що у багатьох російських підприємств військово-промислового комплексу є партнери і в Україні.

"Тому бити по промисловості наших українських сусідів, які і без того перебувають у скрутному становищі, це контрпродуктивно з погляду американських інтересів", - сказав Лавров.

"Один цей приклад свідчить, що в основі всієї цієї затії лежить зовсім не турбота про Україну, а таке маніакальне бажання Росію карати за всі мислимі та немислимі гріхи", - додав глава МЗС РФ.

Як відомо, Конгрес США схвалив акт "Про підтримку свободи в Україні", який, зокрема, надає право Обамі ввести додаткові санкції проти російського енергетичного сектора та компанії "Рособоронекспорт".

Цим актом також передбачено можливість надання допомоги з боку США військовому, оборонному, енергетичному та цивільному секторам в Україні та внутрішньо переміщеним особам.

Згідно з рішенням РНБО, усі українські підприємства ВПК зобов'язані припинити свою співпрацю з Росією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування