Рада ухвалила узгоджені з Кабміном зміни в Податковий кодекс

Неділя, 28 грудня 2014, 20:11

Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу, які депутати і міністри узгоджували весь день.

За відповідне рішення проголосували 250 народних депутатів.

Перед прийняттям змін прем’єр Арсеній Яценюк під протокол зачитав усі узгоджені позиції.

Після цього депутати проголосували за нові податкові правила.

З першої спроби у парламенті знайшлось тільки 204 голоси за зміни, але після того, як на наполягання "Самопомочі" Яценюк погодився не відшкодовувати ПДВ усім гравцям аграрного ринку, голоси знайшлись.

"Ми зменшуємо ставки податків для малого і середнього бізнесу. Ми вводимо мораторій на проведення перевірок малого і середнього бізнесу протягом двох років. Що стосується оподаткування великого бізнесу, то одностайно підтримане рішення на продовження усіх високих ставок, які чинні сьогодні", - заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

За його словами йдеться про ренту на видобування нафти, газу та інших корисних копалин.

З документу були прибрані норми щодо обов'язкового загального декларування доходів громадян. 

Крім цього, документом передбачається не повертати ПДВ при експорті зерна нікому - ні сільгоспвиробникам, ні трейдерам, але залишити спеціальний режим щодо оподаткування агровиробників.

Навколо цього питання в Раді розгорнулася дискусія. Прем'єр-міністр спочатку пропонував не повертати ПДВ лише зернотрейдерам, а для товаровиробників залишити таку преференцію.

Утім, в фракції "Самопоміч" наполягали на тому, щоб відшкодування ПДВ при експорті було скасовано для всіх учасників. За словами депутатів фракції, насправді, цією преференцією користуються здебільшого зернотрейдери, а не середні і дрібні виробники. До цього питання планують повернутися після першого кварталу 2015 року.  

У погодженому законі також встановлений податок на пасивні доходи (роялті, проценти та інвестиційний прибуток) на рівні 15-20%. Податок на дивіденди – на рівні 5% - для підприємств, які сплачують податок на прибуток на загальних підставах. І 20% для підприємств, які не сплачують податок на прибуток.

Також передбачена нова модель податку на нерухоме майно. Він буде нараховуватися на житлову нерухомість тільки щодо об'єктів, які перевищують 60 кв м квартири, і 120 кв м – для будинків.

Розмір податку на інше (нежитлове) нерухоме майно будуть визначати органи місцевого самоврядування від 0 грн до 24 гривень. Промислові і виробничо-господарські приміщення, МАФи і ринки взагалі не будуть оподатковуватися.

Ставка рентних платежів за видобування газу та нафти буде вводитися на постійний основі, а не на рік. Для нафти та конденсату – 45% з покладів до 5 км, 21% - з покладів понад 5 км. Для природного газу, що реалізується не для потреб населення – 55% - для покладів до 5 км, і 28% - для покладів понад 5 км.

Що стосується договорів про спільну діяльність щодо видобування корисних копалин, то незалежно від глибини видобутку, ставка для них підвищується: у першому кварталі 2015 року – 60%, другий квартал – 65%, з третього кварталу – 70%.

Також було прийняте рішення не здійснювати оподаткування ПДВ платних медичних та освітніх послуг зняте з розгляду повністю.

Оподаткування лотереі законопроектом передбачається на рівні 10% від обороту, раніше – 10% від призового фонду. 

Як відомо раніше депутат Олег Ляшко оприлюднив узгоджені зміни до Податкового кодексу, які з певними доповненнями і зачитав Яценюк.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування