Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У четвер обшукали приміщення трьох держпідприємств ПЕК

Четвер, 4 грудня 2014, 20:02

У четвер близько 9-ї ранку розпочалися обшуки одночасно в трьох державних підприємствах паливно-енергетичної галузі: НАЕК "Енергоатом", Центренерго, СхідГЗК.

Як повідомили в прес-службі "Енергоатома", обшуки відбулися, окрім дирекції, й у відокремлених підрозділах: "Атомремонтсервіс", "Атомкомплект", "Науково-технічний центр".

Водночас, за інформацією джерел "Української правди" у "Центренерго", обшуки проводилися у житлових приміщеннях генерального та комерційного директорів підприємств.

Щодо "Енергоатому", обшук провели у житловому приміщенні головного бухгалтера Наталії Вашетіної.

З її помешкання нічого не забрали.

З 7.30 години ранку, за даними прес-служби "Енергоатома", "група осіб намагалася проникнути у квартиру президента компанії Юрія Недашківського".

Коментуючи факт обшуків директор центру зовнішніх інформаційних комунікацій "Енергоатома" Ілона Заєць зазначила, що за її інформацією, підстава для обшуків - кримінальне провадження, яке відкрили влітку 2014 року. Воно стосується розслідувань щодо договірної діяльності компанії у 2012-2013 рр.

Водночас, Заєць нагадала, що 9-10 вересня в приміщенні дирекції "Енергоатому" (вул. Вєтрова, 3) Генпрокуратура спільно з ГУБОЗом вже проводили обшук за цим провадженням.

"Тоді показово обшукали кабінет президента компанії, з якого вилучені виключно презентаційні матеріали ВАТ "Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" (близько 35 стор.) з фотографіями приміщень, діаграмами динаміки росту заробітної плати, сплати податків тощо. Саме цей інститут є проектантом Запорізької та Південно-Української АЕС, котрі територіально є найближчими до зони АТО", - вказала представник "Енергоатома".

Також, за її словами, як і восени, під час обшуку вилучена переважна більшість фінансово-економічних документів та договорів, що загалом не стосуються вказаного в ухвалі кримінального провадження.

"Обшукувачі користувалися в усіх точках, де проводився обшук, 7-аркушовим папірцем на якому містився перелік компаній, договори з якими вилучали представники ГПУ. Серед інших, цікавість правоохоронців викликали договори з Westinghouse та ТВЕЛ – компаніями, які поставляють на українські АЕС ядерне паливо. Звісно, кримінальне провадження, згідно з яким відбувався обшук, жодним чином не стосується цих аспектів діяльності компанії", - сказала Заєць.

Представник "Енергоатома" акцентувала увагу, що досі за вилученими у вересні 2014 року документами не ухвалено жодного процесуального рішення.

В коментарі агентству директор центру взаємодії з органами влади "Енергоатома" Олег Поліщук зазначив у свою чергу, що те, що відбувається на підприємстві, він вважає тиском на енергетиків у складний для країни період.

"Вилучення більшості договірних та фінансових документів заважає нам не лише вести нормальну поточну роботу, зокрема, проводити своєчасні та в короткі терміни ремонти на енергоблоках, але й проводити антикорупційну роботу", - сказав Поліщук.

За його словами, розслідування в одному з відокремлених підрозділів вже призвело до звільнення його директора. Вилучення фінансових документів суттєво гальмуватиме і роботу в цьому напрямі.

Крім того, представник "Енергоатома" повідомив, що обшуки велись у свавільній формі, із суттєвими порушеннями закону: вилучалися документи, що не вказані в постанові суду. Причому у брутальній формі.

"Як повинні в цій ситуації себе відчувати чесні люди, які знають, що вони не вчинювали жодних злочинів.  Навпаки, - щоденно в межах своєї компетенції борються з корупцією і зловживаннями, якщо стосовно них правоохоронна система застосовує такі методи тиску, то виникає цілком ґрунтовні переконання, що правоохоронці є або свідомими злочинцями, або недбало виконують свої службові обов'язки", - сказав Олег Поліщук.

Він нагадав, що зупинення одного атомного блоку вже спричинило суттєвий дефіцит електроенергії у ситуації, коли теплові станції не можуть забезпечити свою долю на ринку у повному обсязі через дефіцит вугілля або знищення тих потужностей, що знаходяться в зоні АТО.

"Навіщо в таких умовах вчиняти тиск на енергетичні компанії, тим більш на ті, що самі хочуть співпрацювати із силовими органами з метою знищення корупції на власному підприємстві", - наголосив представник "Енергоатома".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:02
Закон про мобілізацію, зміни до ПДР та перерахунок пенсій: що зміниться в Україні з 1 травня
18:50
У мережі з'явилося відео, як чоловіка силоміць заштовхують в бус. У ТЦК прокоментували
18:47
Росіяни завдали ударів по Харкову та району. Є поранена
18:45
фотоУ Євпаторії окупанти знищили унікальну мозаїку "Гуцульський танок"
18:41
"Армія відновлення": до суспільно корисних робіт залучили понад 118 тисяч українців
18:30
фотоУ Києві невідомі представилися "від Карася" і погрожували військовому Сергію Гнезділову
18:28
Як ветеранам знайти лікаря для безкоштовного протезування зубів: у НСЗУ створили дашборд
18:21
У діях ексгенерала СБУ Наумова виявили ознаки корупції на 33 мільйони
17:59
Коштів мало, програми недоступні: чи отримають житло ВПО з окупованих територій
17:56
Петиція про усунення постаті Булгакова з публічного простору Києва набрала голоси: її розгляне міськрада
Усі новини...