У Раді Європи обурені застосуванням тортур у харківських колоніях

Вівторок, 13 січня 2015, 15:14

Комітет із запобігання тортур (КЗТ) Ради Європи зафіксував жорстоке поводження із ув’язненими у двох українських колоніях на Харківщині та вимагає від влади провести розслідування.

Про це йдеться у звіті КЗТ за результатами візиту делегації її експертів 9-16 вересня 2014 року.

У звіті висловлюється занепокоєння ситуацією із дотриманням прав людини у колоніях №25 та 100 на Харківщині.

Зокрема, у колонії № 25 делегація експертів знову отримала значну кількість підозр про застосування фізичної сили  до ув'язнених з боку співробітників виправних установ. Йдеться про побиття, використання гамівної сорочки, зґвалтування кийками та інші випадки жорсткого поводження.

 cpt.coe.int

Делегація була приголомшена атмосферою страху, що панує в обох колоніях.

Крім того, в колонії № 100, один ув'язнений повідомив членам делегації, що його побили після того, як він поскаржився в прокуратуру.

Як показує досвід Комітету, рішучі дії відповідних органів та зміна керівництва установ може призвести до значного поліпшення ситуації в цих установах.

 cpt.coe.int

Як приклад експерти Ради Європи наводять колонії №81 і 89, де під час попередніх візитів делегація отримала свідчення застосування тортур. Однак наступні візити зафіксували меншу кількість таких випадків.

Натомість ситуація у колоніях №25 та 100 не змінилася.

У зв’язку з цим делегація не може не прийти до висновку, що існує проблема у керівництві цих колоній.

Делегація закликає українську владу провести швидке, незалежне, ретельне і всебічне розслідування у колоніях № 25 і 100.

Крім того, делегація рішуче закликає українську владу вжити належних заходів для забезпечення того, щоб ув'язнені у двох вищезгаданих колоніях не наражалися на помсту за те, що дали свідчення делегації.

Делегація просить українську владу підготувати упродовж двох місяців докладний звіт про вжиті дії.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування