Меркель пропонує Путіну ЗВТ до Владивостока, аби лиш забрався з України

П'ятниця, 23 січня 2015, 17:45

Німеччина зокрема та Євросоюз загалом можуть запропонувати Росії створення широкої зони вільної торгівлі у випадку вирішення конфлікту в Україні.

Таку позицію підтвердила у п'ятницю, 23 січня, канцлерка Німеччини Анґела Меркель у Флоренції, повідомляє Deutsche welle із посиланням на інформагентство dpa. За її словами, переговори між ЄС та Євразійським союзом цілком можливі.

Напередодні канцлерка, за інформацією німецького видання Süddeutsche Zeitung, озвучила цю пропозицію на Всесвітньому економічному форумі у Давосі та заявила про формулу зони вільної торгівлі "від Лісабона до Владивостока". Вона нагадала, що цю ідею колись подав сам російський президент Володимир Путін.

"Це має бути, звісно, нашою метою. Я сподіваюся, що ці можливості з’являться", - наводить слова канцлерки агенція dpa. Труднощі через асоціацією між Україною та Євросоюзом, які можуть виникнути в цьому випадку, можна вирішити, зазначила Меркель. Але передумовою для таких переговорів, наголосила вона, має бути встановлення перемир’я в Україні.

При цьому Меркель знову твердо висловилася за продовження санкцій проти Росії і закинула Москві порушення мирного порядку, що панував у Європі після Другої світової війни. Захоплення і відчуження Криму канцлерка назвала "не просто анексією, а й порушенням цінностей".

Віце-канцлер Німеччини Зіґмар Ґабріель підтримав пропозицію Меркель. На форумі в Давосі він також висловився за аналогічну формулу можливої співпраці з Росією.

Спільний економічний простір між Європою та Росією, на думку німецького віце-канцлера й міністра економіки, може в довгостроковій перспективі покласти край "льодовиковому періоду" у відносинах із Москвою. "Європа не повинна відмовлятися від європейської Росії", - заявив він у п'ятницю, 23 січня, в коментарі інформагенції dpa.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News