Кабмін ввів режим надзвичайної ситуації на Донбасі

Понеділок, 26 січня 2015, 13:53

Кабмін прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації на території Донецької та Луганської областей.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на виїзному засіданні Кабміну в ДСНС у понеділок у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Відповідно до Кодексу цивільного захисту України Кабінет міністрів ухвалив рішення про визнання надзвичайної ситуації на державному рівні", - сказав Яценюк.

"Уряд України прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації на території Донецької та Луганської областей", - додав він.

За його словами, це зроблено з метою повної координації всіх органів влади для забезпечення безпеки громадян та цивільного захисту населення.

Яценюк також повідомив, що уряд створив державну комісію з надзвичайної ситуації, головою якої є прем'єр-міністр, а двома його заступниками - віце-прем'єр Геннадій Зубко та голова Держслужби з НС Сергій Бочковський.

Згодом Яценюк пояснив: "Прошу не плутати це з надзвичайним станом і воєнним станом, які вводяться рішенням Парламенту. Наше рішення спрямоване тільки на одне – всі повинні працювати 24 години на добу і 7 днів на тиждень".

Режим надзвичайної ситуації регулюється Кодексом цивільного захисту України, прийнятим у жовтні 2012 року.

Згідно з ним, надзвичайна ситуація - обстановка на окремій території, яка характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення, викликана катастрофою, аварією, пожежею, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, застосуванням засобів ураження або іншою небезпечною подією, яке призвело (може призвести) до виникнення загрози життю або здоров'ю населення, великої кількості загиблих і постраждалих, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості проживання населення на такій території чи об'єкті, ведення на ній господарської діяльності.

Кодекс встановлює, що надзвичайні ситуації залежно від характеру походження подій, що зумовили їх, можуть діляться на такі види: військові, соціальні, техногенного або природного характеру.

Залежно від масштабів і особливостей надзвичайної ситуації єдина державна система, якою керує Кабінет міністрів, може функціонувати в чотирьох режимах: повсякденного функціонування; підвищеної готовності; надзвичайної ситуації та надзвичайного стану.

Кодекс цивільного захисту також зобов'язує громадян дотримуватися правил поведінки, безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях, накладає на них і на суб'єктів підприємницької діяльності певні зобов'язання.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...