Звіт: свобода ЗМІ в Україні погіршилась на два пункти

Четвер, 12 лютого 2015, 10:10

За рівнем свободи ЗМІ Україна у 2014 році опустилася на два пункти до 129 місця зі 180 країн згідно з рейтингом міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів".

Про це сказано у звіті організації, опублікованому на її сайті.

Таким чином Україна знаходиться у групі не вільних у плані свободи ЗМІ країн. Цей показних в Україні виявився гіршим, ніж у Анголі, Афганістані, Таджикистані та Уганді.

Клацніть для збільшення

У документі зазначається, що наразі Україна переживає найгірший період у історії своєї незалежності.

"Безжальне придушення протестів, які в кінцевому результаті призвели до повалення президента України Віктора Януковича і подальші бої в східному Донбасі, викликало сплеск насильства та інші порушення проти журналістів", – сказано у звіті.

Автори документу відзначили розпочатий урядом процес створення незалежного суспільного мовника, але додали, що більшість багатообіцяючих демократичних реформ і досі відкладені.

"Тим часом створення Міністерства інформаційної політики показує, що уряд піддається спокусі використовувати контроль над ЗМІ у відповідь на виклики, пов'язані з безпекою. Декілька драконівських законів були відкладені в останній момент, але є побоювання, що до них можуть повернутися навіть у більш жорсткій формі, якщо війна триватиме", – вважають автори звіту.

Вони нагадують, що у 2014 році в Україні були вбиті шестеро журналістів.

Найкраща ситуація зі свободою слова в Україні була у 2008 році – тоді вона займала 87 місце зі 168 країн, найгірше – у 2004, тоді країна була на 138 місці зі 158 країн.

Загалом у 2014 році ситуація зі свободою слова погіршувалася практично у всьому світі, зазначають "Репортери без кордонів".

Росія опустилася на чотири сходинки до 152 місця. У документі зазначається, що у цій країні була прийнята чергова порція драконівських законів, блокувалися сайти і незалежні новинні видання.

"Репресивний клімат сприяв тому, що деякі місцеві деспоти активізували переслідування критиків", – додали експерти.

Лідерами рейтингу, як завжди, виявилися північноєвропейські країни – Фінляндія, Норвегія, Данія, Нідерланди, Швеція. Аутсайдерами – Китай, Сирія, Туркменістан, КНДР та Ерітрея.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News