Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Росія уже занепокоєна російською мовою у Молдові

Понеділок, 16 лютого 2015, 12:44

Росія стурбована становищем російської мови в Молдові.

Про це заявив посол РФ в Кишиневі Фарит Мухметшін в інтвервью РИА Новости.

Він нагадав, що у листопаді минулого року в Молдові набув чинності новий кодекс про освіту. За словами посла, цей кодекс гарантує навчання румунською мовою, а навчання мовами національних меншин здійснюватиметься "лише в межах можливостей системи освіти".

"У кодексі не врегульовано питання, яким органом і за якими критеріями будуть визначатися згадані "межі можливостей", що дозволяють навчання на іншому, крім державної, мовою. Проблематика положення російської мови в Молдові знаходиться в полі зору посольства Росії та представництва Росспівробітництва в Кишиневі. Ми доводимо до молдавських партнерів нашу заклопотаність з усіх доступних каналів, включаючи ЗМІ", - сказав російський посол.

Він зазначив, що міністерство освіти Молдови обіцяє, що школи з російською мовою навчання продовжать свою роботу, як і колись, і що прийняття кодексу про освіту не вносить змін в їх нинішній стан.

"Залишається сподіватися, що дане зобов'язання буде дотримано, і ситуація не буде розвиватися в бік скорочення освіти російською мовою. Зі свого боку відстежуємо становище російських шкіл. Намагаємося їм допомагати книгами, навчальними посібниками та обладнанням для занять. Організуємо курси підвищення кваліфікації для вчителів" , - підкреслив Мухметшін.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...