Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко: Ратифікацію Римського статуту можуть використати проти нас

Понеділок, 2 лютого 2015, 11:21

Фракція пропрезидентської партії "Блок Петра Порошенка" не підтримає ратифікацію Україною Римського статуту.

Про це заявив голова фракції БПП Юрій Луценко на погоджувальній раді Верховної Ради.

"Необхідно підтримати пропозицію Юлії Тимошенко про звернення ad hoc до Міжнародного кримінального суду", - сказав спершу він.

"Наша фракція не підтримає підписання Римського статуту, який може бути використаний проти нас же в цій військовій ситуації, відволікати військових державних службовців, взагалі всю державу на абсолютно прогнозовані російські звернення щодо нас в цьому суді в той момент, коли Російська Федерація туди не збирається вступати. Ми вважаємо не правильним, не симетричним", - заявив Луценко.

"Але прийняти рішення ad hoc так, як ми робили це по ситуації після розстрілу Майдану, так само звернутися про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду в злочинах проти людяності на території українського Донбасу – ми думаємо, правильно", - додав віно.

За словами Луценка, фракція БПП підтримує голову Верховної Ради щодо того, що відповідні комітети мають підготуватися. "І або на завтра, або на середу, коли будуть іти ратифікаційні документи, ми ці питання можемо розглянути", - сказав Луценко.

Згодом на брифінгу спікер Володимир Гройсман розповів, що серед учасників коаліції немає єдності у питанні ратифікації Римського статуту.

"В середині коаліції є різні думки з цього приводу, але ми розуміємо, що все ж таки ратифікація Римського статуту має відбуватися в рамках змін до Конституції, тому це питання має розглядатися в конституційному процесі", - сказав він.

Римський статут, ухвалений у 1998 році, встановлює чотири основних міжнародних злочини: геноцид, злочини проти людяності, військові злочини і злочини агресії. Країни, які ратифікували його, стають учасниками Міжнародного кримінального суду і стають підсудними за злочини, скоєні їхніми громадянами або на їхній території.

Конституційний Суд України у рішенні від 11 липня 2001 року (№ 3-в/2001) констатував, що Римський статут не відповідає Конституції України в частині, що стосується положень абзацу десятого преамбули та ст. 1 статуту, за якими "Міжнародний кримінальний суд... доповнює національні органи кримінальної юстиції".

Таким чином, Верховна Рада може ратифікувати Римський статут після внесення до ст. 124 Конституції доповнення, що Україна визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах і в порядку, передбачених статутом, пояснювали експерти.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування