У Держдумі хочуть стягнути з Німеччини відшкодування збитків Другої світової

Вівторок, 3 лютого 2015, 08:08

Депутати Держдуми РФ створюють робочу групу з підрахунку збитку, якого завдала Німеччина, напавши на Радянський Союз у 1941 році, а суму, яка вийде, пропонують пред'явити Німеччині в якості зобов'язань по репараціях.

Про це розповів "Известиям" депутат Держдуми, член вищої ради ЛДПР Михайло Дегтярьов.

"Фактично Німеччина не заплатила СРСР жодних репарацій за руйнування й звірства під час Великої Вітчизняної війни", - заявив він.

"За Ялтинськими угодами СРСР забирав деякі німецькі активи (здебільшого меблі, одяг, промислове обладнання) з радянського сектору, які й так були армійськими трофеями й, звісно ж, аж ніяк не компенсували той збиток, який було завдано економіці СРСР війною", - сказав російський депутат.

"Хоча з нашим союзником – НДР – після війни було укладено угоду про припинення стягнення репарацій, із ФРН і тим більше об'єднаною Німеччиною таких угод укладено не було, а отже, питання відкрите і досить актуальне. Більше того, Німеччина продовжує завдавати Росії шкоду, продавлюючи незаконні санкції в ЄС", - заявив Дегтярьов.

Видання пише: "Навіть якщо підрахувати вартість вивезених товарів і працю німецьких військовополонених у СРСР, репарації із НДР не перевищили $15–16 млрд. Тоді як у ході війни (згідно з висновком державної комісії СРСР) матеріальна шкода склала 30% від  "національного багатства" країни, на радянській території було зруйновано 1710 міст і селищ міського типу і понад 70 тис. сіл і селищ, 32 тис. промислових підприємств, розгромлено 100 тис. колгоспів і радгоспів".

"Усього ж лише матеріальні втрати були оцінено в 2 трлн 600 млн рублів ($600 млрд)", - підсумовується у статті.

При цьому, зауважує Дегтярьов, Німеччина виплачувала репарації навіть країнам, яких у війну взагалі не існувало. Наприклад, Ізраїлю Німеччина безадресно заплатила понад 100 млрд марок (€60 млрд) у рамках "відшкодування націонал-соціалістських несправедливостей".

"Отже, Німеччина виплатила компенсації 6 млн жертв холокосту, але при цьому проігнорувала 27 млн убитих радянських людей, із яких понад 16 млн були мирними жителями", - обурюється депутат.

"Думаю, що підсумкова сума репарацій у поточних цінах має бути не менше €3–4 трлн, яка Німеччина повинна заплатити правонаступнику СРСР – Росії", - заявив Дегтярьов

"Ми сподіваємося, що в нашу робочу групу увійдуть представники Білорусії, України й інших республік колишнього СРСР, які також мають право претендувати на репарації від об'єднаної Німеччини", - додав він.

Голова комітету Держдуми з оборони адмірал Володимир Комоєдов заявив: "Повний збиток від війни потрібно обов'язково підрахувати, ми повинні знати, наскільки Німеччина відкинула СРСР у розвитку з урахуванням непоправної втрати людського капіталу".

"Однак виплата репарацій можлива лише за міждержавним договором, і з урахування того, що війна закінчилася кілька десятиріч тому, імовірність укладання такого договору вкрай мала", - додав він.

Раніше, після зміни влади на проросійську, про можливість пред'явлення репараційних претензій до Німеччини заявив новий прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News