Люди у формі "Донбасу" приходили в Київраду захищати скандального забудовника

Вівторок, 3 лютого 2015, 17:06

У вівторок бійці батальйону "Донбас" приходили на засідання земельної комісії Київради захищати інтереси регіонала Володимира Зубика, який проводить забудову на Десятинному провулку 3-5.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала громадський активіст Юлія Нікітіна.

"І ще раз – батальйон Донбас прийшов на земельну комісію, щоб захистити будівництво у Десятинному провулку, що веде регіонал Зубик, який голосував за диктаторські закони 16 січня. Ці хлопці щиро думають, що захищають Філарета від ворогів", – написала вона.

Разом з бійцями прийшов якийсь отець Петро у рясі, який також захищав забудову, оскільки її замовником є УПЦ КП.

Керівник земельної комісії Володимир Прокопів у коментарі "Українській правді" підтвердив присутність бійців і священика на засіданні, але запевнив, що вони увесь час мовчали і жодним чином не заважали роботі.

"Вони не заважали роботі, питань не ставили. Після розгляду низки питань покинули засідання", – сказав він.

Прокопів запевнив, що сам не зрозумів причини візиту бійців. Він додав, що на засіданні також були присутні представники забудовника і громадськості.

За його словами, комісія прийняла рішення негайно зупинити будівництво і відправити питання на розгляд Київради. Зокрема, додав Прокопів, будівля повинна бути повернена до відповідності історико-містобудівним обґрунтуванням.

У той же час Нікітіна заявила "Українській правді", що Київрада не має повноважень, щоб змусити забудовника це зробити. Вона також додала, що спершу на засіданні планувалося розглядати питання про розірвання договору оренди, але Прокопів зачитав чомусь рішення про призупинення забудови.

Сам же Прокопів запевнив, що скасування договору оренди буде розглядатися лише у тому випадку, якщо забудовник відмовиться виконати умови київської влади, зокрема – про зниження висоти будівлі до 27 метрів або семи поверхів.

Наразі, за даними активістів, висотність будинку досягла вже дев'яти поверхів.

Фото: Юлія Нікітіна

На думку голови комісії, прийняте рішення відповідає інтересам громади.

Він також додав, що замовником будівництва є Київський патріархат, а забудовник діє у його інтересах.

У свою чергу заступник прес-секретаря Київського патріархату Андрій Ковальов підтвердив "Українській правді", що церква дійсно замовляла цю будівлю у ній планувалося зібрати усі центральні управління УПЦ КП, але вона мала бути не вищою п'яти поверхів.

"З цим підрядником теж відбуваються незрозумілі речі. Ми багато разів зустрічалися і обговорювали позицію патріархії, що більше п'яти поверхів там не може будуватися. Це однозначно можна розуміти, що підрядник зробив це (добудував зайві поверхи) на свій розсуд", – запевнив він.

Ковальов також запевнив, що Київський патріархат не відправляв на засідання ні бійців "Донбасу", ні отця Петра.

Він повідомив, що наразі патріарх Філарет перебуває у США.

"Я впевнений, що, користуючись відсутністю патріарха в Україні і Києві, хтось вирішив спровокувати ситуацію і привести якихось людей на засідання земельної комісії. Жодних отців Петрів Київський патріархат на це засідання не делегував", – запевнив він.

На його думку, якісь деструктивні сили вирішили влаштувати провокацію "щоб ще більше розхитати ситуацію на Десятинному провулку".

Ковальов додав, що після повернення Філарета з забудовником будуть проведені додаткові зустрічі на цю тему.

При цьому Нікітіна додала УП, що самі бійці "Донбасу" на її запитання відповідали, що їх начебто попросив прийти на засідання сам Філарет, і вони погодилися, оскільки він їм дуже допомагає.

Також вони, за словами активістки, заявили, що не знають, де знаходиться Десятинний провулок і що забудовником є регіонал.

"Отець Петро на комісії у відповідь на звинувачення в співпраці з Зубиком, який голосував за диктаторські закони у повний голос сказав: ну помилилася людина, не нам її судити", – додала Нікітіна.

Як повідомила "Українській правді" прес-секретар частини батальону, що підпорядковується Семену Семенченку, учасники події не є бійцями батальону "Донбас".

Командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко назвав людей, які прийшли на засідання комісії Київради "самозванцями на заробітках".

"Всі наші бійці зараз перебувають в зоні проведення АТО, частина лікується після поранень і точно не в будівлі Київради", - написав Семенченко у Facebook.

Семенченко додав, що до організації "цього маскараду може бути причетною група колишніх військових Донбасу, яка вже декілька місяців не живе життям батальйону і яка "прославилася" гучними заявами про створення фейкових батальйонів клонів-Донбасу".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News