Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін повторює мантру про провину Заходу й бажання "українізувати Донбас"

Понеділок, 9 лютого 2015, 08:05

Президент РФ Володимир Путін намагається переконати світ, що не Росія, а Захід винен у розпалюванні конфлікту в Україні.

Про це він заявив в інтерв'ю єгипетській газеті "Аль-Ахрам" перед візитом до Єгипту.

Путін продовжив риторику російської пропаганди, намагаючись переконати, що Київ нібито хоче "українізувати Донбас" і нарощує військову присутність на сході України.

"Українська криза виникла не з російської вини. Вона стала наслідком спроб США і їх західних союзників, – які відчули себе "переможцями" в "холодній війні", – нав'язувати всюди свою волю", - заявив президент РФ.

"Порожніми словами виявилися обіцянки Північноатлантичного альянсу (дані ще радянському керівництву) про нерозширення на схід. Ми бачили, як натовська інфраструктура все ближче переміщується до російських кордонів, як ігноруються інтереси Росії", - сказав він.

Крім того, додав Путін, "у рамках програми ЄС "Східне партнерство" почали намагатися відірвати низку держав колишнього Радянського Союзу від Росії, поставити їх перед штучним вибором "із Росією чи з Європою" – і "кульмінацією цих негативних тенденцій стала українська криза".

"Ми неодноразово попереджали США і їхніх західних партнерів про згубні наслідки втручання у внутрішні справи України. Але до нашої думки не дослухалися", - обурився Путін.

На його переконання, у лютому 2014 року "США, низка держав ЄС підтримали державний переворот у Києві" – і "ультранаціоналісти, які захопили владу збройним шляхом, поставили країну на межу розколу, розв'язали братовбивчу війну".

"Сьогодні ми бачимо, як "партія війни" у Києві, яку активно підтримують ззовні, продовжує спроби зіштовхнути український народ у безодню національної катастрофи. Різко загострилася обстановка на Донбасі", - сказав Путін.

"Українські силовики поновили обстріли Донецька, Луганська, інших населених пунктів регіону. Нарощують там свою військову присутність. У країні оголошено нову хвилю масової мобілізації, звучать заклики "взяти реванш" за літні "військові невдачі", примусово "українізувати Донбас", - заявив він.

Путін відзначив, що "Україна стрімко мілітаризується".

"Про це можна судити за даними статистики: в 2014 році військовий бюджет України виріс майже на 41%. Цього року він, за попередніми даними, збільшиться більше ніж у 3 рази й складе понад 3 млрд. доларів – близько 5% від ВВП країни. І це притому, що її економіка перебуває у вкрай жалюгідному стані й підтримується в основному за рахунок міжнародних, у тому числі російських, коштів", - сказав він.

"Безумовно, нас це дуже тривожить. Сподіваємося, що здоровий глузд візьме гору. Росія твердо виступає за всеосяжне й винятково мирне врегулювання української кризи на основі Мінських домовленостей, яких було досягнуто багато в чому завдяки ініціативі й зусиллям російської сторони", - додав Путін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування