Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-найманець розповів, що на Донбасі воює російська регулярна армія

Середа, 18 березня 2015, 14:02

Киргиз Манас, який був найманцем на Донбасі на стороні бойовиків, підтверджує наявність російської регулярної армії в Україні й заявив, що ЗМІ Росії дезінформують.

Про це він розповів в інтерв'ю Радіо Свобода Киргизстан.

За його словами, він потрапив на Донбас у серпні 2014 року, але контракт підписав у листопаді.

"Потрапив туди я добровільно. Дивився телевізор – Перший канал, РТР, інші. Для мене було важливо, що в 1941 році на війні загинув мій дід. Саме мої моральні установки мене й покликали. Телеканали передавали, що там фашисти піднімають голову, нацисти, показували свастику", - розповів він.

"Я сів у потяг, взяв квиток до Самари. Звідти потрапив у Ростові-на-Дону. З нього через інші російські міста, через пост "Ізварине" на автобусі дістався до України", - сказав він.

 

Далі, за його словами, 5 днів перевіряли його документи, військовий квиток і диплом про закінчення військового училища.

"Нас тримали п'ять у днів у фільтраційному пункті, перевіряли документи, уточнювали спеціальності. Я за своєю спеціальністю потрапив. Це було місто Краснодон, через п'ять днів мене відправили в Луганськ", - розповів він.

Він сказав, що в Бішкеку в нього не було контактів з вербувальниками, але були так звані "направники".

"Спочатку я увійшов до Союзу козаків зарубіжжя, зв'язався з певними людьми. Вони дали мені направлення, а решта все було добровільне. Зі мною було 17 людей з Киргизстану. Ми потрапили в Україну, потім був розподіл, і я потрапив в окрему бригаду особливого призначення", - розповів він.

"Після прибуття познайомився з розвідгрупою. Там були люди різних національностей – серби, чеченці, казахи, осетини. Я потрапив до Че Гевари. Він семиреченський козак, живе в Калінінграді. Він і був начальником розвідгрупи", - розповів колишній боєць.

При цьому він сказав, що найголовніший перелом у нього відбувся, коли він зрозумів, що в Україні фашистів немає, а на Донбасі діють російські регулярні війська.

"Я думав, що там фашисти, але їх в принципі не бачив. Ми воювали з регулярною українською армією. У них є деякі діри – батальйони "Правий сектор", "Донбас", які формуються за рахунок волонтерів, ультранаціоналістів. Але де їх тільки немає. Але фашистів я не бачив. Ми брали в полон супротивника, знищували, адже це війна", - сказав він.

"Перелом у мене відбувся, коли я побачив російські війська, яким чином вони заходять, як воюють. У мене всередині щось зламалося", - розповів він.

При цьому він сказав, що абстолютно впевнений у тому, що це російські війська, оскільки "вони з ними разом воювали".

"Щоб зрозуміти, що це були російські війська, треба знати способи їх комплектування. Це не солдати строкової служби. Це боєздатні частини, які дислокуються в Південній Осетії, які пройшли першу й другу чеченські війни", - сказав він.

"В основному контрактники. Їх туди часом перекидають, іноді відтягують. Але вони при цьому йдуть без техніки. У процесі вони навчають людей, залишають техніку й ідуть. Там фронт не дуже однорідний, бої відбуваються в різних населених пунктах", - додав Манас.

"Зараз там більше діє регулярна російська армія. Як таких шахтарів майже не лишилося. Добровольців теж залишилося дуже мало. Зараз нас замінюють регулярними військами, це будуть сили стримування, які при будь-яких умовах будуть якісь позиції відстоювати", - розповів він.

Боєць також повідомив, що вибратися з Донбасу було складно.

"Є таке поняття як відпустка в законі. Мені її дали після того, як взяли Дебальцеве.  Потім ми супроводжували вантаж 200. Контракт я не розірвав – це могло викликати підозри. Я просто попросився додому, хоча на російському кордоні не хотіли випускати", - сказав він.

Він сказав, що вирішив піти, бо його мотив не виправдався. "У мене був один мотив, він не виправдався. Виявилося, що все це - агітація й пропаганда". 

При цьому він заявив, що зараз пішов би воювати на боці України.

"Я б пішов зараз за Україну. Це люди, які захищають цілісність країни, суверенітет. Тепер я можу морально перейти до слова" сепаратист ". Тоді я був сепаратистом", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: