Лавров вимагає від Києва "негайно зняти блокаду Донбасу"

Понеділок, 2 березня 2015, 11:56

Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Київ "повинен негайно зняти блокаду Донбасу і відновити економічні зв'язки з регіоном".

Про це він сказав, виступаючи на 28-й сесії Ради ООН з прав людини в Женеві в понеділок, передає російський "Інтерфакс".

"Найбільш пріоритетної уваги вимагає найгостріша гуманітарна ситуація на Донбасі. Задля забезпечення елементарних прав його мешканців уряд України повинен негайно зняти введену їм фактичну блокаду цього регіону, відновити економічні зв'язки, соціальні платежі, банківські послуги, свободу пересування людей між Донбасом та іншими районами країни", - заявив Лавров.

"Твердо розраховуємо, що працюють на Україні правозахисні та гуманітарні структури ООН, місія ОБСЄ, МКЧХ будуть домагатися якнайшвидшого вирішення цих завдань", - додав російський міністр.

Лавров також закликав уряд України відмежуватися від "партії війни" і піти шляхом мирного врегулювання на основі мінських домовленостей від 12 лютого.

"Необхідно забезпечити їхню реалізацію в повному обсязі, включаючи проведення конституційної реформи, в рамках якої повинні бути забезпечені законні права та інтереси громадян на сході України", - підкреслив він.

"Сьогодні маємо серйозний прогрес у виконанні схваленого в Мінську комплексу заходів. Консолідується режим припинення вогню, здійснюється відведення важких озброєнь під контролем ОБСЄ... Ті, хто намагається не помічати цього і вимагає нарощувати поставки зброї в Україні, беруть на себе важку відповідальність за зрив мирного врегулювання", - заявив міністр.

Як відомо, окупований Донбас заборгував за газ і світло вже 11 мільярдів гривень.

Українська влада проводить виплату пенсії та соцплатежів на території, підконтрольній владі, підкреслюючи, що забезпечити виплати неможливо, тому що бойовики займаються грабунком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...