Партнерський збір. Задонать на дрони та РЕБи

Конституційна реформа проходить надто повільно – "венеціанка"

Середа, 25 березня 2015, 22:26

У Венеціанській комісії стурбовані тим що конституційна реформа в Україні проходить занадто повільно в той час як поправки до конституції в частині децентралізації мають вступити в силу до кінця цього року.

Про це, як повідомляє кореспондент "Європейської правди",  заявив президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо у своєму виступі на конгресі місцевих та регіональних влад Європи.

"Я стурбований тим, що процес конституційної реформи надто повільний, особливо якщо враховувати термінову потребу розробки конституційних аспектів децентралізації", - сказав він.

Букіккіо наголосив, що конституційна комісія, яка повинна розробити поправки до основного закону, досі не розпочала свою роботу.

"Це проблема, оскільки поправки не робляться швидко. Комісія має їх розробити, тоді їх має обговорити Верховна рада, а після цього їх мають передати для Конституційного суду для оцінки" - сказав голова "Венеціанки".

За його словами, поправки до Конституції набудуть чинності цього року лише в тому випадку, якщо перше читання буде прийнято перед літніми канікулами.

"Однак необхідно, щоб конституційні поправки особливо в частині децентралізації вступили в силу до кінця цього року", - наголосив Букіккіо.

Причиною цього, за його словами, є те, що місцеві вибори мають відбутися в жовтні цього року, і виборці повинні знати, кого обирають і які будуть повноваження у ними обраних. Перенесення ж місцевих виборів є небажаним.

Крім того, поправки до Конституції, за словами Букіккіо, дадуть політичний сигнал того, що Україна готова до децентралізації.

Також конституційна реформа у частині децентралізації є частиною мінських домовленостей, які мають бути реалізовані ще цього року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...