Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Експерти вимагають від МОЗ відкритого конкурсу на посаду голови Держлікслужби

П'ятниця, 6 березня 2015, 14:06

Громадські антикорупційні організації вимагають проведення відкритого та публічного конкурсу на посаду голови Державної служби лікарських засобів України.

Про це йдеться у повідомленні Центру протидії корупції.

У Центрі нагадали, що 5 березня Кабмін звільнив голову Держлікслужби Михайла Пасічника, який перебував на посаді останні півроку після люстрації одіозного екс-голови служби Олексія Соловйова.

На думку антикорупційних та пацієнтських організацій це рішення уряду могло стати наслідком публічних заяв Пасічника щодо недоцільності розширення повноважень служби.

Нещодавно МОЗ оприлюднив проект розробленого ним закону, яким пропонувалося передати Держлікслужбі функції Державного експертного центру та Державного фармакологічного центру, попередньо ліквідувавши ці служби. У разі підтримки такого законопроекту Верховною Радою, Держлікслужба поєднала б у собі дві функції – реєстрації ліків та медичних засобів, та фармакологічного надзору – контролю за якістю ліків на ринку.

Після критики з боку профільних асоціацій та громадських експертів законопроект, що перебував у стадії "громадського обговорення", був видалений з сайту міністерства.

"Звільнення голови ключового фармацевтичного контролюючого органу може в тому числі свідчити про бажання нової команди МОЗ все ж таки наділити додатковими функціями Держлікслужбу. Це те, що свого часу не встиг доробити фармацевтичний клан під протекцією Азарова: зосередити всі контролюючі функції в одних руках і отримати можливість "ручного управління" фармринком", – стверджує Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції.

З аналогічною заявою виступила і Європейська бізнес-асоціація. Зокрема, представники асоціації наголосили, що такий крок створює нові можливості для корупції у фармацевтичному секторі.

Звільнений Пасічник під час керівництва ключовим фармацевтичним регулятором країни залишався одним зі співзасновників компаній "Фалбі" (володіє 30% акцій компанії), яка займається дистрибуцією та продажем ліків в аптечних мережах, що могло стати формальною причиною звільнення екс-голови служби.

"Два роки тому всі пацієнти України вже стояли в черзі за життям, коли через введення додаткових ліцензувань Державною службою лікарських засобів, ліки подорожчали на 70%. Саме тому прозорий конкурс на посаду голови служби є дуже важливим, адже в першу чергу ця людина має боротися за якість та зниження цін на ліки, а не власне збагачення", – нагадав Дмитро Шерембей, голова правління БФ "Пацієнти України".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування