Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Обрання голови Антикорупційного бюро можуть зірвати

Вівторок, 7 квітня 2015, 13:06

Експерти заявляють про ймовірний зрив обрання Директора Антикорупційного бюро.

Про це заявив голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін.

За його словами, у вівторок під час засідання Конкурсної комісії, можливий сценарій не подання 2-3 кандидатів, які пройшли спецперевірку президенту, а переоголошення конкурсу фактично з нуля.

"На деяких членів Комісії здійснюється відвертий тиск задля розширення кількості кандидатів-фіналістів, що фактично означатиме просування своїх людей до списку", - вважає Віталій Шабунін.

"Я сподіваюся, що члени Комісії розуміють, що закон прямо вимагає подати президенту 2-3 претендентів, які пройшли спец перевірку, з поміж вже попередньо обраних Комісією. Будь-які інші пропозиції про продовження конкурсу – будуть фактичним його зривом, адже за законом Комісія не зможе обрати кандидатів з шорт-лісту і змушена буде проводити конкурс заново", - додав він.

Відповідно до п. 7 ч.6 ст. 7 Закону України "Про національне антикорупційне бюро"  у разі, якщо Комісія не проголосує подання президенту 2 чи 3 кандидатів з тих, що пройшли перевірку, то змушена буде проводити конкурс заново.

За цим Законом, направляти додаткових кандидатів на спецперевірку можна лише, якщо спецперевірку проходить менше двох кандидатів. У разі проходження перевірки 2 чи більше осіб – Комісія зобов’язана обирати з-поміж них фіналістів на подання президенту.

Як відомо, 7 квітня, о 14.00 відбудеться фінальне засідання Конкурсної комісії.

"Публічні заяви членів Конкурсної комісії про тиск адміністрації президента дають зрозуміти, що ніхто з відібраних кандидатів не є ставлеником президента, а відтак вони намагатимуться розширити конкурс, який вже фактично закінчений, - стверджує представник ініціативи "Реанімаційний пакет реформ" Ярослав Юрчишин.

"Вже було кілька спроб змінити регламент Комісії, а також спроба провести через парламент закон, який дозволяв би по-новому переоголосити конкурс. Саме тому, якщо сьогодні Конкурсною комісією не будуть затверджені фінальні претенденти для подання президенту, ми розумітимемо, що конкурс зривають", - додав він.

Попередньо для спеціальної перевірки були відібрані депутат Віктор Чумак, адвокат  Артем Ситник, адвокат Микола Сірий, та колишній слідчий прокурори, адвокат Яків Варичев.

У ЗМІ з’явилася попередня інформація від секретаря Конкурсної комісії Євгена Захарова про те, що один з кандидатів, а саме Яків Варичев, не пройшов спец перевірку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування