СБУ вилучає сервери великого доменного реєстратора

Вівторок, 7 квітня 2015, 15:25

Представники СБУ проводять обшук і вилучення серверів з дата-центру великого доменного реєстратора NIC.UA

Про це пише AIN.UA.

Представники компанії повідомили в Twitter, що правоохоронці вилучають хостинг-сервери з дата-центру, через це у багатьох виникли проблеми з хостингом.

Пізніше компанія пообіцяла, що з сайтами клієнтів проблем бути не повинно: "Домени працюють і будуть працювати справно". Однак, як пише AIN.UA, сайти, які використовували хостинг, вже недоступні.

Як розповів директор компанії Андрій Хветкевич, основне обладнання розміщувалося в дата-центрі "Датагруп". Вилучення проводиться за рішенням суду.

"Неофіційно я чув, що це пов'язано з тим, що у нас були зареєстровані домени якихось сепаратистських сайтів. При тому, що ми зазвичай завжди згідно із законодавством регулярно блокуємо такі ресурси, нещодавно, наприклад, заблокували Губарев.инфо", - зазначив Хветкевич.

Згідно з текстом ухвали Печерського суду, який є у розпорядженні AIN.UA. обшук і вилучення проводяться в рамках розслідування кримінальної справи за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу - створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації.

Текст ухвали Печерського суду. Фото: AIN.UA

Карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

До Департамента контррозвідувального захисту в сфері IT СБУ надійшов лист про інтернет-ресурси, які містять заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України.

Із ухвали зрозуміло, що йдеться про сайти slv.org.ua, nahnews.com.ua, slavgromada.wordpress.com та інші (зараз недоступні). Слідчі в ході проведення оперативних дій встановили, що ці домени зареєструвала NIC.UA. Обшук проводився "з метою виявлення і фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення".

Зазначимо, що цей доменний реєстратор обслуговує з-поміж інших сайти "Громадського" та "5 каналу".

Нагадаємо, нещодавно Порошенко підписав закон, згідно з яким міліція більше не зможе вилучати сервера без відповідного рішення суду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...