Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ: Не можемо верифікувати відведення озброєння

Четвер, 9 квітня 2015, 14:21

Спостережна місія ОБСЄ не може надати верифікацію відведення озброєння з лінії розмежування та наполягає на необхідності надання місії необмеженого та безпечного доступу до таких місць.

Про це на брифінгу 9 квітня заявив спікер СММ ОБСЄ Майкл Боцюрків.

"СММ ОБСЄ спостерігає за відведенням озброєння, місцями збереження цього озброєння….  Однак ми ще не можемо надати верифікацію цього відведення - щоб СММ могла підтвердити, куди точно буде відведено озброєння та за яких умов воно буде зберігатися….

У нашому звіті вказано, що місія ОБСЄ відвідала 5 українських місць, де зберігається важке озброєння, і там ми могли перевірити, що українці зберігають її там і не відводять звідти.  Але глава місії не може видати "посвідчення" того, що усе зроблено. Ми вважаємо, що обидві сторони мають ще багато чого зробити", - додав він.

При цьому він зазначив: "Для того, щоб ми виконували свій мандат, свої завдання, нам необхідний необмежений і безпечний доступ для можливості перевірки".

Також Боцюрків заявив, що є "досить значний список порушень (мінських угод) та інцидентів на Донбасі, а також  список місць, куди місії ОБСЄ взагалі не дають можливості потрапити".

За його словами, це зокрема стосується частини прикордоння, яке підконтрольне бойовикам.

"Ми бачимо, що багато БТР та інших бронемашин пересуваються там. Ми знову і знову закликаємо усіх учасників конфлікту надати нам повний доступ (для перевірки)", - зазначив він.

Також Боцюрків нагадав, що за останні тижні місія повідомляла про переміщення Луганщиною та Донеччиною колон військової техніки без опізнавальних знаків.

"Іноді вони були під прапорами "Новоросії" або іншими. У кількох випадках ці колони перевозили важке озбрєння, наприклад, реактивні (ракетні) системи. Також кілька разів наші спостерігачі фіксували, як кордон перетинають важкі вантажівки. Якщо  ми щось подібне бачимо, ми про це скажемо", - зазначив він.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: