Меркель пояснила Кремлю, які пункти Мінська-2 не виконуються

Неділя, 10 травня 2015, 16:25

Сепаратисти на Сході України не пускають українську гуманітарну допомогу, не відвели все важке озброєння і не квапляться обмінювати полонених.

Про це у Москві перед зустріччю з президентом РФ Володимиром Путіним заявила канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

За її словами, останні перемовини у Мінську були "дуже жорсткими", але їхнє виконання поки гальмується.

Меркель заявила, що ОБСЄ дає доволі чітку картину того, що відбувається на Донбасі, і після звітів спостерігачів лишається багато запитань до сепаратистів.

"Ми чекали, що після Мінська настане перемир'я у визначений час. Але бої тривали, зокрема біля Дебальцевого, яке сепаратисти потім зайняли. Немає повного припинення вогню і зараз", - заявила Меркель.

"Не можна сказати, що одна сторона на 100% виконує домовленості, а інша зовсім не виконує. Але у нас багато інформації, що з боку сепаратистів багато порушень перемир'я", - додала канцлерка.

Вона вказала на блокування української гуманітарної допомоги та гальмування обміну полоненими.

"Обмін полоненими досі не завершився. Україна стверджує, що з її боку ще багато полонених", - заявила Меркель.

Канцлерка пояснила, що Європа і Україна сподіваються  на зупинку вогню, проведення місцевих виборів на Донбасі, що дасть змогу Україні відновити контроль над своїм кордоном.

"Йдеться про те, що територіальна цілісність України має бути відновлена. Ми маємо разом над цим працювати", - наголосила Меркель.

Путін з цього приводу сказав, що "претензії є з обох боків".

"Але погоджуюсь зі словами пані канцлерка, що в Україні немає іншого шляху, як з допомогою інструментів ОБСЄ добиватись виконання всіх Мінських домовленостей", - заявив він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування