Американські вчені розробили три сценарії поведінки Путіна на Донбасі

Середа, 13 травня 2015, 13:49

У Росії й у Заходу є по три варіанти поведінки в Україні, найбільш імовірний – заморожений конфлікт на Донбасі.

До такого висновку дійшли економісти Річард Еріксон і Лестер Зігер, які моделювали взаємодію Росії й Заходу в термінах теорії ігор, пише оглядач The Bloomberg View Леонід Бершидський.

За моделлю Еріксона й Зігера, Росія може обирати між трьома курсами: "відхід" з України, "дестабілізація" (продовження пособництва сепаратистам або економічний тиск), "вторгнення".

Три можливих сценарія поведінки Заходу: "усе в нормі" (закривати очі на дії Росії в Україні), "санкції", "військова допомога" Україні.

Аналізуючи дії Росії й Заходу протягом року після утечі Януковича, Еріксон і Зігер доходять висновку, що Росія не хоче "іти" з України й обурено реагує на будь-які ознаки втручання Заходу.

"Захід, зі своєї сторони, у цілому готовий відповідати на ескалацію Росії, але по можливості обирає найбільш мляві відповідні заходи", - пише Бершидський.

Еріксон і Зігер склали 13 різних сценаріїв. У більшості стан рівноваги - це "санкції"/"дестабілізація".

Ериксон і Зігер пишуть: "Росія дестабілізує Україну, створюючи "заморожений конфлікт" - перешкоду для зміцнення демократичної, орієнтованої на Захід держави, а Захід обирає стабільну конфігурацію перманентних санкцій, ціною чималих власних збитків караючи Росію за "дурну поведінку".

"На другому місці за ймовірністю - варіант "усе в нормі"/"дестабілізація": "Захід вважає, що збереження демократичної, орієнтованої на Захід України не виправдовує витрат і теж дозволяє Росії добитися її геополітичних цілей шляхом успішної дестабілізації", - пишуть Еріксон і Зігер.

 
 

Якщо обидві сторони мислять раціонально, їм вдасться уникнути сценарію, у якому Росія починає повномасштабне вторгнення, а Захід нарощує військову допомогу Україні, зазначає автор.

Бершидський зазначає: можливо, фінал гри вже почався, оскільки "Росія продовжує дестабілізувати Україну, а Захід не має наміру скасовувати санкції". Щоб здійснився найімовірніший сценарій, залишається лише офіційно створити зону замороженого конфлікту.

На думку Бершидського, Керрі прибув у Росію, щоб сторони могли констатувати свої розбіжності по українському питанню й перемкнутися на проблеми типу сірійської й іранської, по яких конструктивна взаємодія усе ще можлива.

"Для самої України роль пішака для більших гравців може бути трохи принизливою, але це не повинне бути так. Якщо країна успішно перетворюється на демократію західного стилю з життєздатною відкритою економікою, вона може витримати постійні спроби Росії дестабілізувати ситуацію й, згодом, зробити їх менш ефективними. Не бути гравцем у великій стратегічній грі  - це мабуть, перевага України: Після того, як вона зрозуміє, що може мати незначний вплив на результат, вона може зосередитися на вирішенні своїх внутрішніх проблем", - вважає Бершидський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...