Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Турбота" Росії про російськомовних коштувала життя майже 7 тисячам українців - Порошенко

П'ятниця, 8 травня 2015, 13:29

Агресивна політика Росії щодо України коштувала життя майже 7 тисяч громадян України, більше тисячі – зникли безвісти, 1675 військовослужбовців загинули.

Про це заявив президент України на врочистому засіданні Верховної Ради, присвяченому 70-й річниці перемоги над нацизмом у Європі і Дню пам’яті загиблих у Другій світовій війні.

Звертаючись до ветеранів, Петро Порошенко сказав, що вони не могли й уявити, що через 70 років у життя їхніх онуків і правнуків "війна увірветься зі сходу".

"Слава Богу, масштаби її не ті, що у світової. Але мотиви ті самі: кордони тиснуть комусь, як замалі чоботи, імперські амбіції, марення повернення "ісконних земель", грубе нехтування міжнародним правом і нібито боротьба за права своїх одномовців", - заявив Порошенко.

За його словами, "подібна "турбота" виявилася справжньою трагедію, яку Москва влаштувала, насамперед, російськомовним громадянам Донбасу, більша частина яких (російськомовних) живе саме на Донбасі".

"Агресивна політика нашого сусіда коштувала життя майже 7 тисяч громадян України. До речі, це дані Організації об’єднаних націй. Більше тисячі зникли безвісти. Сотні тисяч людей внаслідок так званої "руської весни" стали біженцями і мусили рятуватися по всій території України", - заявив президент.

"І вперше за 70 років ми зі зброєю в руках знову захищаємо свою країну, суверенітет, територіальну цілісність, незалежність нашої держави", - додав він.

"Загалом 1675 військовослужбовців віддали своє життя за Вітчизну, за нашу з вами перемогу – неминучу, тому що Добро завжди перемагає Зло", - сказав президент.

На його прохання у парламенті вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих і у Другій Світовій, і у війні України "за незалежність 2014-2015 років".

"21 людині присвоєно високе звання Герой України", - повідомив також президент.

Він назвав їхні імена: Надія Савченко, Ігор Герасименко, Ігор Гордійчук, Володимир Гринюк, Михайло Забродський, Василь Зубанич, Олександр Петраківський, Олександр Порхун, Сергій Собко, полковник Олександр Трепак, полковник Сергій Шаптала.

Ще 10 воїнів отримали звання "Герой" посмертно: Олександр Аніщенко, Богдан Завада, Євген Зеленський, Юрій Коваленко, Сергій Кривоносов, Сергій Кульчицький, Руслан Лужевський, Дмитро Майборода, Костянтин Могилко та Тарас Сенюк.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування