Спікера Держдуми РФ Наришкіна можуть не пустити на сесію ПА ОБСЄ

Середа, 1 липня 2015, 06:27

Парламентська делегація РФ на сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ, що починається на наступному тижні в Гельсінкі, може опинитися без керівника.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Ще в травні голова Держдуми Сергій Наришкін висловив намір очолити російську делегацію на сесії в Гельсінкі. Однак у березні 2014 року Рада ЄС заборонила Наришкіну в'їзд до країн Євросоюзу, і з тих пір цю заборону ніхто не відміняв.

Відзначається, що на даний момент підготовка до поїздки Наришкіна в Гельсінкі припинена через неясність того, чи зможе Фінляндія узгодити з керівними органами Євросоюзу питання про допуск на свою територію російського політика, який перебуває під санкціями, - як виняток.

Сесія ПА ОБСЄ пройде у фінській столиці з 5 по 9 липня.

Раніше Наришкін, який вже перебував під санкціями, був допущений двічі до Франції на заходи, пов'язані з Радою Європи. Однак з тих пір російське керівництво створило свій "чорний список" з європейських парламентаріїв, що викликав подив і обурення влади Євросоюзу.

Тим часом саме Наришкін виступив ініціатором обговорення на майбутній сесії ПА ОБСЄ проекту резолюції "Про неприпустимість застосування санкцій проти парламентаріїв держав-учасниць ОБСЄ". У цьому документі, прийняття якого російський спікер хоче домогтися на сесії Асамблеї, міститься засудження практики санкцій щодо російських парламентаріїв.

При цьому на розгляд сесії ПА ОБСЄ в Гельсінкі буде винесена резолюція, яка засуджує Росію за військове втручання в конфлікт на сході України.

Минулого року подібний документ вже був прийнятий ПА ОБСЄ на літній сесії в Баку, але нинішній проект, за попередньою інформацією, буде значно жорсткіше: з тих пір російський президент Володимир Путін зізнався в тому, що анексію Криму здійснював російський спецназ, а західної громадськості стали відомі численні факти, що свідчать про присутність російських військ в Україні.

У роботі сесії ПА ОБСЄ візьме участь і делегація конгресу США, яка, як очікується, буде жорстко опонувати російським депутатам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування