Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За 1,5 роки в Україні не люстрували жодного суддю - Козаченко

Субота, 11 липня 2015, 13:53

За півтора роки за законом "Про очищення влади" жодного суддю в Україні не люстрували.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко.

"За півтора року жодного суддю не було люстровано, жодного суддю не було звільнено навіть за власним бажанням. Процедура побудована в країні таким чином, що людина не могла піти, навіть якщо вона просто не хоче працювати більше суддею", - зазначила Козаченко.

Вона пояснила, що звільняти суддю має лише орган, який його призначив – Верховна Рада.

"А подати документи має тільки Вища рада юстиції, а Вища рада юстиції була розформована у квітні 2014 року, і більше року її не могли фактично обрати", - додала Козаченко. 

При цьому, за її словами, багато високопосадовців звільнилися за власним бажанням.

"Зараз в реєстрі саме особи, які звільнені відповідно до закону, а не за власним бажанням, - приблизно 620 осіб на сьогодні, до яких застосовано закон. Це особи, які насправді захотіли звернутися до суду, щоб оскаржити своє звільнення. Але багато пішли за власним бажанням. Вони не зможуть повернутися, бо фільтр – їх особова справа, посади, які вони обіймали, і термін, який вони перебували на тій посаді – є перешкодою повернення до держслужби", - зазначила Козаченко. 

Також, за її словами, серед звільнених по закону про очищення влади є спроби повернутися на посади.

"Зараз суди насправді не розглядають ці справи. Вони зупиняють всі справи до того часу, допоки КСУ не розгляне конституційність деяких положень закону про очищення влади", - зазначила Козаченко. 

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування